Luxusra hangolva - Hétvégén nyílik a második Oldtimer Show

Vágólapra másolva!
A tömegmodellek mellőzésével, mintegy kétszázötven járművel rendezik meg a második Oldtimer Show nevű veteránjármű-kiállítást a hosszú hétvégén Budapesten.
Vágólapra másolva!

Fotó: Szabó Pál [origo]

Nehezen lehetne egy évtizedekkel ezelőtti utcaképet összeállítani a bemutatott járművekből, a tucatautók nem kapnak helyet a show-n
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


Az október 23-26-ai hosszú hétvégén különleges, ritka és méregdrága járművek veszik birtokba a Syma Csarnokot. A szervezők más veterános rendezvényekkel ellentétben nem az elmúlt évtizedek utcaképeit, hanem a korabeli luxust kívánják bemutatni - ehhez többségében mára már eltűnt márkákat, kis szériában készített autókat és motorokat hívnak segítségül. Hogy teljesebb legyen a hatás, a járműveket korhű jelmezbe öltözött hoszteszek veszik körül, és természetesen a korabeli stílust idéző dekoráció és zenei aláfestés sem hiányozhat.

Az automobilokat és motorkerékpárokat három osztályba sorolták a rendezők. Az oldtimer kategória fedi a legidősebb, 1930 előtti gépeket; nem egy közülük százévesnél is öregebb. A senior csoport a harmincas, negyvenes és ötvenes évek gyártmányait foglalja magába, míg a youngtimer kategóriába az 1973-mal bezárólag készített járművek tartoznak. Utóbbi elnevezés általában a veteránkor, azaz harminc év alatti autókat-motorokat takarja, az Oldtimer Show-n azonban más a mérce: ott nem találkozunk 35 évnél fiatalabb géppel. A kiállítás érdekes színfoltjának ígérkezik a stabilmotorok tárlata, a keszthelyi Festetics-kastély Hintómúzeumának néhány különleges darabja, valamint a kis példányszámban gyártott magyar motorkerékpárok standja.

Fotó: Szabó Pál [origo]

Autók mellett hintók, stabilmotorok és motorkerékpárok is lesznek
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


Valamivel több mint 250 jármű lesz látható, e mennyiségnek hatvan százalékát teszik ki az autók. A különleges luxus-, sport- és versenygépek mellett prototípusokat is ígérnek a szervezők, lesz olyan veterán is, amely ezen a kiállításon mutatkozik be először a nagyközönség előtt, a járművek főként hazai és külföldi magángyűjteményekből származnak. A főszervező külön kiemeli azok munkáját, akik nem üzleti alapon, hanem saját örömükre és a múlt értékeinek tisztelete által vezérelve restaurálják, illetve őrzik meg a közlekedés régi eszközeit.

Néhány név a négykerekűek rangos táborából: Rolls-Royce, Bentley, Maybach, Hispano-Suiza, Aston Martin, Bugatti - hogy csak a legismertebbeket soroljuk fel. A sajtóanyag említést tesz egy olyan kocsiról, amely közel egymilliárd forintot ér. Mint megtudtuk, ez az autó a Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő Maybach Zeppelin V12-es, melynek értékét a muzeológusok körülbelül nyolcszázmillió forintra taksálják, a bemutatott járművek összértéke - a tulajdonosok becsléseinek összegzése alapján - meghaladja a 25 milliárd forintot.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]

Horthy Maybach Zeppelinje egyenesen a Közlekedési Múzeum raktárából érkezik


Az Oldtimer Show remek alkalmat kínál a vállalkozásoknak is, hogy megmutassák magukat és kínálatukat. Az eseményen javító- és restaurátorműhelyek, veteránimportőrök és -kereskedők, oldtimer-bérléssel foglalkozó cégek is jelen lesznek, hogy megismertessék termékeiket, szolgáltatásaikat a rajongókkal és azokkal, akiket csak ezután, akár épp most fog hatalmába keríteni a régi járművek szeretete.

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig tart, mindennap 9 és 19 óra közt látogatható. A belépőjegy ára felnőtteknek 2500, gyermekeknek 1500 forint, családoknak - két felnőtt és akár hat gyermek részére - 6000 forint. További információ: www.oldtimershow.hu.


Nyerjen belépőket az Oldtimer Show-ra!

Játékunkban a helyen válaszolók közül tizenöten fejenként két-két belépőjegyet nyertek a rendezvényre.

Hány darab 1930 előtt gyártott járművet állítottak ki az első Oldtimer Show-n?

a) hat darabot
b) tizenhét darabot
c) huszonhét darabot

A helyes válasz a c).

Nyerteseink: Pappert Krisztián, Farkas Dávid, Grobosch Petra, Tutinka Zoltán, Básch Tímea, Szabó Tamás, Torma Ágnes, Nyéki József, Tóth Péter, Barna Tamás, Badics Mihály, Tóth Edina, Mérten Mária, Kerner Gábor, Wolf József.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről