Hivatalos képeken a Pagani Zonda R

Vágólapra másolva!
Új grafikákat közölt 1,2 millió euróba kerülő új szupersportkocsijáról az olasz Pagani. A versenypályára szánt Zonda R erősebb lesz a Zonda F-nél, de állítólag csak tíz darab készül majd belőle.
Vágólapra másolva!

Bár a képek alapján letagadhatatlan a hasonlóság a Zonda F-fel, a gyártó állítása szerint az új csúcsmodell teljesen egyéni fejlesztés eredménye, mindössze 10 százalékban egyezik a korábbi sportváltozattal. Annál azonban jóval erősebb lehet, bár jelenleg megoszlanak a vélemények, milyen erőforrás lesz motorházteteje alatt. Korábban úgy hírlett, a szinte teljes mértékben szénszálas műanyagból készült R változat teljesítménye elődjénél 100 lóerővel erősebb, tehát 750 lóerő lesz, amit a többi Zondában is megtalálható 7,3 literes V12-es AMG motorból passzíroztak volna ki.

Az újabb hírek szerint azonban az olaszok inkább a hatliteres, két turbóval lélegeztetett, szintén V12-es AMG motor mellett döntöttek, amely elméletileg hasonlóan erős lehet. Az 1230 kg-os autó ezzel a motorral 3,3 másodperc alatt éri majd el a 100 km/órát, végsebessége 360 km/óra lesz.

Az autó különlegessége, hogy képes kijelezni a vezetőnek az adott pillanatban generált leszorítóerő nagyságát, aki így az állítható szárnyak segítségével könnyen megtalálhatja majd az ideális beállítást a versenypályához. A Zonda F-hez képest a tengelytáv 47 mm-rel, a hossz 394 mm-rel, a nyomtáv pedig 50 mm-rel bővült, így még stabilabb lehet a kanyarokban, és az 1,45 g-s oldalgyorsulását is túlszárnyalhatja.

Emeli a kocsi exkluzivitását, hogy mindössze tíz darab készül majd belőle, hírnevét pedig akkor növelheti majd még tovább, mikor a Nordschleifére is kiviszik. A Zonda F Németországban 7:27,82-es időt teljesített, de a Zonda R ezt minden valószínűség szerint felülmúlja majd. Mindenesetre alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy ilyen különleges autóra vágyik, ugyanis az ára adók nélkül 1,2 millió euró lesz. Ennek "csak" a kétharmadába kerül majd a Zonda R utcára készített változata, a Cinque. Ebből öt darab megépítését tervezik, az alacsonyabb árra magyarázat lehet, hogy teljesítményét 678 lóerőre fogják vissza.

Forrás: [origo]

16 kép a galériában. Kattintson a képre!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről