A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordul és polgári peres eljárás útján kártérítést követelne az államtól a februárban megalakult Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete (ZÉE). A szervezet szerint az év elején bevezetett rendelet ellehetetleníti a környezetvédelmi felülvizsgálatot végző vállalkozásokat.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes volt a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által együttesen hozott 77/2009.-es rendelet bevezetése - közölte az MTI-vel a Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete (ZÉE), amely pár napja, február 17-én jött létre.

Sarlayné Nemes Anita, az egyesület elnöke szerint a rendelet által 2010. január 1-je óta már csak kétévente kötelező a gépjárművek zöldkártyájának a kiváltása, amely az idén már a műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. A döntés által a környezetvédelmi felülvizsgálati ágazatban érdekelt, több mint 2400 vállalkozás fölöslegessé vált, és emiatt mintegy ötezer munkavállaló veszíti el munkahelyét a ZÉE szerint. Az egyesület jogellenesnek véli a rendelet türelmi idő nélküli bevezetését, ezért az eredeti állapot visszaállítását követeli. Az érdekvédők szerint a jogalkotók a bevezetés előtt nem adtak időt és lehetőséget a felkészülésre. (Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

Az egyesület Sarlayné szerint később polgári peres úton kártérítést fog követelni az államtól. Ebbe foglalnák a kényszerűségből elbocsátott alkalmazottak felmondási idejére járó munkabérét, a nekik törvény által biztosított végkielégítéseket, és mindezek járulékait, valamint a rendeletből származó elmaradt üzleti hasznot.

Az elnök közölte, hogy a rendelet bevezetése előtt nem kaptak figyelmeztetést a vállalkozások. A felülvizsgálati rendszert üzemeltetőket a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tavaly decemberben még az újabb szükséges beruházásokra - a környezetvédelmi igazoló plakettek megvásárlására - figyelmeztette, ezek a beruházások kidobott pénzt jelentenek a cégeknek - állítja az elnök.

Környezetvédelmi kockázatot is rejt a kétéves felülvizsgálati előírás az elnök szerint: korábban az emisszió vizsgálat gyakoriságát a gépjármű kora határozta meg, hat évnél öregebb autó esetén például már egy év volt az előírás.

A Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesülete március 5-ére autós demonstrációt szervez, amelyre a környezetvédelmi szervezeteket is meghívják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!