A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Kamionszámra hordják külföldre a magyar használt autókat

Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű használt autót vásároltak külföldről az elmúlt időszakban a határon túlról érkező autókereskedők - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A tavalyi év során közel tízezer gépkocsit vittek külföldre a vevők, ez összességében 7,9 milliárd forint bevételt jelentett az eladóknak. A legtöbb autót Szerbiába és Németországba vitték hazánkból.
Vágólapra másolva!

A korábbi években megfigyelhető volt, hogy a hazai használtautó-kínálat szűkülő lehetőségei miatt egyre több autót hoznak be külföldről a magyarországi kereskedők és magánszemélyek egyaránt. Az elmúlt évben összesen 31 313 gépkocsit importáltak hazánkba, ami azért jelentős, mert ez a mennyiség megközelítette a forgalomba helyezett új autók számát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az autók behozatala mellett 2011-ben jelentős mennyiségű használt gépkocsi hagyta el az országot. A hivatalosan bejelentett eladások összesítései azt mutatják, hogy a tavalyi év során 9851 kocsit vittek határon túlra a kereskedők, összességében 7,9 milliárd, átlagosan 882 391 forint értékben. A magyar használt autók legnagyobb felvásárlójának Szerbia és Németország mutatkozott. Az előbbi ország kereskedői inkább az olcsóbb és idősebb gépkocsikat keresték, átlagosan a 300-500 ezer forintos autókat vitték. Németországból a kétmillió forint feletti kocsikat vásárolták, de előfordult tízmillió forint fölötti tranzakció is.

"A korábbi évek tapasztalataival megegyezően a nagyobb értékű, fiatal használt autókat továbbra is Nyugat-Európába viszik a külföldi vásárlók. A legnagyobb kereslet Németországban mutatkozik ezekre a gépjárművekre, ahová a határon túli kereskedők egy körben akár kamionnyi autót is szállítanak" - mondta Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. "Az ilyen típusú gépkocsikra egyébként itthon is lenne érdeklődő, azonban a nyugati piacokról érkező vásárlók - biztosabb anyagi lehetőségeik miatt - gyorsabban hozzájutnak ezekhez a modellekhez."

Az elmúlt esztendőben a legnagyobb kereslet az 1500-2500 köbcentis dízelautókra volt, külföldre ebben a kategóriában vitték a legtöbb modellt (5401 darab). Kedveltnek számítottak a 1000-1500 köbcentis benzines, illetve benzin-gáz üzemű motorral szerelt kocsik is, ezekből 2075 darab hagyta el az országot. Az értékesítések során több távoli országba is volt regisztrált eladás, vásároltak Afganisztánból, Líbiából, Paraguayból, Malajziából, Angolából és Nigériából is. A legolcsóbb autókat ez utóbbi országból vásárolták (átlagosan 40 ezer forint értékben), míg a legdrágábbnak számító, 30 millió forint értéket is meghaladó gépkocsikat Svájcban és Luxemburgban helyezték újból forgalomba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!