Nem gyorshajtás okozza a halálos balesetek többségét

traffipax
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában közzétették a 2011-es halálos közlekedési balesetekről szóló statisztikai adatokat. A gyorshajtás nem szerepel az okok között.
Vágólapra másolva!

Noha Nagy-Britanniában több ezer fix traffipaxszal folytat hadjáratot a rendőrség a gyorshajtók ellen, a 2011-es halálos közlekedési balesetek nagy része nem sebességtúllépés miatt következett be. Az adatsor azért érdekes, mert a hatóságok éppen a statisztikákkal magyarázzák, hogy szükség van a folyamatos bírságolásra és a rengeteg kamera fenntartására, a számok azonban ellentmondanak ennek.

Tavaly 1901 ember halt meg a brit utakon, a tragikus balesetek nagy részét, egész pontosan 42 százalékát "a kellő körültekintés hiánya" okozta. 21 százalékban nem sikerült helyesen felmérni mások helyzetét vagy sebességét, 16 százalékban "figyelmetlen, felelőtlen vagy sietős" vezetés okozott balesetet. 14 százalékban elveszítették az uralmat az autó felett, ugyanekkora arányban "sikertelen kanyarodás vagy egyéb manőver" okozott tragédiát. 10 százalékban a gyalogosok figyelmetlensége vezetett halálos balesethez.

A gyorshajtás tehát nem szerepel külön statisztikai pontként, ezeket az eseteket valószínűleg a "figyelmetlen, felelőtlen vagy sietős" és "kontrollvesztés" kategóriákba olvasztották. A számok alapján a halálos balesetek döntő többségét szimplán rossz vezetés okozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről