Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Óriási, minden autós számára kedvező változás jön Magyarországon

jogosítvány vezetői engedély nyomda elalvás veszélyei kormány mögött
Budapest, 2012. március 9. Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek a Pénzjegynyomdában. MTI Fotó: Pénzjegynyomda
Vágólapra másolva!
Januártól jogosítvány és forgalmi engedély nélkül is lehet vezetni a hazai utakon.
Vágólapra másolva!

Jelenleg öttől ötvenezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a rendőrök, ha egy autós nem tudja átadni a jogosítványát vagy az autó forgalmi engedélyét. A következő évtől azonban új korszak kezdődik:

az új szabályok szerint 2023. január 1-jétől a magyarországi közlekedéskor nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt.

A változtatás kizárólag azokra a vezetőkre vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, illetve a járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. Vagyis, ha egy magyar sofőr külföldi rendszámú autót vezet, a jogosítványát nem, de az autó forgalmi engedélyét fel kell mutatnia a rendőrnek. Ugyanez vonatkozik a külföldi jogosítványokra is. Ha pedig külföldre utazunk, természetesen továbbra is fel kell mutatnunk a saját és járművünk okmányait - írta a Blikk.

2023 januárjától a rendőrök elektronikusan ellenőrzik majd, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve, hogy a sofőrnek érvényes-e a vezetői engedélye.

Azokban az esetekben, amikor a rendőr a helyszínen elvenné ezen okmányok bármelyikét, de a sofőr nem tudja átadni, elektronikusan vonják be őket.

A rendőrség részletes tájékoztatója itt olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről