Németország
ÉLŐ
Dánia

Bemutatták a Rimac robottaxiját

Rimac Robotaxi, Verne, Zágráb
Fotó: Verne
Vágólapra másolva!
Jules Verne nevét használja a Rimac Csoport 2026-ban debütáló robottaxi-szolgáltatása, megmutatták a végleges autót.
Vágólapra másolva!
Fotó: Verne

Project 3 Mobility néven alapították meg a Rimac Csoport városi mobilitási szolgáltatóját, amelyet időközben a francia sci-fi író után átneveztek Verne-re. Most bemutatták azt az autót, amellyel 2026-ban Zágrábban elindítják a robottaxi-szolgáltatást. A nagy számok törvénye alapján alakították ki a 2 személyes karosszériát, jelenleg a taxiutak 90%-ában legfeljebb 2 utas van a fedélzeten. A Verne rendeléskor alkalmazásból nem csak a végcélt lehet beírni, de a hangulatvilágítást, a hőmérsékletet és az illatot is előre kiválaszthatja a megrendelő.

Fotó: Verne

Nincsenek emberi használatot lehetővé tevő kezelőszervek, vagy épp ablaktörlők – a különféle érzékelőket használó önvezető rendszernek nincs szüksége ilyesmire –, az ülések előtt egy 43 colos képátlójú képernyő található, amelyen az utazás részleteinek megjelenítése mellett az utas kapcsolódó kütyüjéről tükrözött képnek is jut hely. A zenehallgatáshoz is partner a Verne autója, a hifi 17 hangszórót használ. A beltér anyagai strapabírók és könnyen takaríthatók.

Fotó: Verne

A műszaki részleteket nem közölték, csak annyit, hogy az igényeknek megfelelően változtatható a motorteljesítmény és az akkumulátor-kapacitás. Az önvezető rendszer a Mobileye nevű cégtől származik, erről azt állítja a Verne, hogy az képes a helyi szokásokhoz alkalmazkodni. A próbaüzem 2026-ban indul Zágrábban, ezen felül már 11 európai és Közel-Keleti várossal van szerződése a Verne-nek, további 30-cal tárgyalnak a szolgáltatás elindításáról.

Fotó: Verne


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről