Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Vegyesvállalatot hoz létre a Rivian és a Volkswagen

Fotó: Rivian
Vágólapra másolva!
A Volkswagen célja, hogy hozzáférjen a Rivian startup technológiájához, utóbbi tőkét szerez az olcsóbb modellek fejlesztésére.
Vágólapra másolva!
Fotó: Rivian

A Volkswagen Csoport a most aláírt megállapodás értelmében vegyesvállalatot hoz létre a Rivian nevű startuppal, amelyben 50-50%-os tulajdonrésszel bírnak a felek. Ha minden a tervek szerint alakul, a németek 5 milliárd dollárt fizetnek azért, hogy hozzáférjenek az amerikai cég elektromos/elektronikus technológiájához, amelyet a saját elektromos autóiban akar felhasználni. A Rivian az így szerzett tőke segítségével akarja befejezni a korábban bejelentett kisebb modelljeinek (R2 és R3/R3X) fejlesztését, amelyeket 2026-ban akar piacra dobni.
A VW nem egy összegben fizet, először 1 milliárd dollárt tesz le az asztalra, ezzel a mérnökei hozzáférést kapnak a Rivian technológiájához. Csak miután pozitív döntés születik a projekt műszaki megvalósíthatóságáról, az új vállalat megalapításakor további 1 milliárd dollárt fizet, majd 2025-ben és 2026-ban még 1-1 milliárd dollárt ad, illetve 2026-ban 1 milliárd dolláros kölcsönt ad partnerének.
 

Fotó: Rivian

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről