Csodajárgányok és rozsdásított patkány csalt látogatókat Kardoskútra

Fotó: Csete Ilona
Vágólapra másolva!
Falunap keretében érkeztek kisuvickolt veteránok és egy rendhagyó, épített Škoda Kardoskútra. A polgármester Babettával nyomja.
Vágólapra másolva!
Fotó: Csete Ilona 

Nem szegte kedvüket a szórakozni vágyóknak a pokoli hőség, már szombat reggeltől érkeztek Kardoskútra, a ligetbe a veteránjárművek gazdái. Motor- és autócsodák között sétálva szippanthatták magukba (némi túlzással) a benzingőzt a kíváncsiskodók. Dudálás és felbőgetett motorhangok jelezték, a felvonulás se maradhat el. Még a matuzsálemi korú mezőgazdasági gépek is útra keltek.

Fotó: Csete Ilona 

A kardoskútiak falunapi dátumát évről évre bejegyzik a naptárukba a veteránjárművek tulajdonosai. A találkozás újabb helyszíne, alkalma ez a rendezvény. Idén is így volt. Helyben is egyre népszerűbb a régi járgányokkal való foglalkozás.

Fotó: Csete Ilona 

A Kardoskúti Motoros- és Veteránjárművesek Baráti Egyesületét is éppen ezért alakították meg. 2023 nyarán a falunapi programon már 18 településről regisztráltak az egyesület hívó szavára. Idén félszáz érkezővel telt meg a liget – erről Gál Mihály, az elnök számolt be. A kíváncsiskodók láthatták az amerikai álom csodás fényezésű autóját, meg az elegáns angol taxit, de ennek az ellenkezőjét is: egy lerozsdásított, bedeszkázott ablakú, kidőlt kerekű Skodát.

Fotó: Csete Ilona 

Gazdája, Németh Norbert elmesélte (hiszen sokan fotózták, rácsodálkoztak erre a nem hétköznapi járgányra, amit szakmai berkekben egyszerűen patkánynak neveznek), hogy évente változik a Skoda 120L. Idén friss benzint tettek bele – mondta nevetve az autós édesapja. Az orrmotoros, hátsó hajtású, fényezés helyett rozsdásított, 1983-as évjáratú négykerekűvel az a cél, legyen minél csótányabb! Ezen az úton jól haladnak, be kell vallani.

Fotó: Csete Ilona 

Találkoztunk Varga Pál polgármesterrel is, ő egy facebookos bejegyzésében számolt be arról, hogy a motoros egyesület megalakulását segítette és akkoriban azt mondta, szívesen belépne a tagok sorába. – Beváltotta ígéretét az egyesület! – mutatta be ő is csodamotorját. A szombati felvonuláson már a sárga ikonikus Babettájával vett részt.

Csete Ilona / beol.hu
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről