A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

Egyre kevesebben mernek színes autót vásárolni, itt a szomorú statisztika

Vágólapra másolva!
A '90-es évek színes autói helyett ma már a feketék, fehérek és szürkék dominálnak az utakon.
Vágólapra másolva!

A gépjármű-lekérdezésre használható Instacar megvizsgálta több mint 1 millió, az applikációján keresztül ellenőrzött autó adatait gyártási évek és színek szerint. Míg a 90-es években gyártott autók többsége (56%-a) színes, addig az elmúlt tíz évben készült autók esetében ez az arány töredékére esett vissza. 

Fotó: Joautok.hu 

A '90-es években gyártott autók fele kék (20%), piros (16%), vagy zöld (14%), de még – az azóta szinte teljesen eltűnt – lilából is több ezret gyártottak.

Most a fekete, fehér és szürke dominál

„Az előző évtizedekben láthatóan nagyot változott a trend. Az elmúlt tíz évben 

négyből már három autó (76%) fekete, fehér vagy szürke;

 és csak négyből egy (24%) kapott ettől eltérő színt” – mondta Pintye János, az Instacar alapítója.

A kék továbbra is népszerű, bár a 90-es évekhez képest az aránya megfeleződött (9%). Piros fényezést csak körülbelül minden huszadik (6%) autó kap. A zöld, bár kezd újra népszerű lenni, még mindig csak 2%-os arányt képvisel.

A 2024-es gyártású – ellenőrzött - autók harmada szürke (34%), negyede fehér (26%), ezt a fekete követi 16%-kal. Közel minden tizedik autó kék (9%), minden huszadik pedig piros (5%), vagy zöld (5%).

Volkswagen Polo Harlekin
Fotó: Volkswagen

A pirosak, narancsok gyorsabban kelnek el

„A hirdetési idők alapján azt látjuk, hogy minden autó közül a feltűnő pirosak, narancsok kelnek el a leggyorsabban. A zöldeknek, sárgáknak közel három hónapot is várniuk kell a vevőre. A visszafogott fekete, fehér, szürke, kék színek a középmezőnybe tartoznak a hirdetés idejét tekintve” – nyilatkozta a JóAutók.hu vezérigazgatója, Halász Bertalan.

A fehérek biztonságosabbak

A Monash Egyetem mintegy 850 ezer baleset adatait elemezte annak érdekében, hogy kiderítse, mely autószín a legbiztonságosabb. Azt állapították meg, hogy a fehér autók esetén a legkisebb a baleseti kockázat. A fehérekhez képest a

 fekete autók esetén nappal 12%-kal, éjszaka és rossz látási viszonyok között 47%-kal nagyobb a valószínűsége a balesetnek. 

A piros, kék és szürke színek is 7-11%-kal emelkedettebb kockázatot jelentenek a legbiztonságosabb fehérhez mérten. A jármű színe tehát nem csak esztétikai, de biztonsági kérdés is, amelyre használtautó-vásárlás során érdemes figyelmet fordítani.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!