Fele üzemeltetési költséget ígér a világ első CNG-üzemű motorkerékpárja

Fotó: Bajaj
Vágólapra másolva!
A 125 köbcentis indiai Bajaj Freedom elsődleges üzemanyaga a földgáz, ami megfelezi az üzemanyag-költést a benzinhez képest.
Vágólapra másolva!
Fotó: Bajaj

A világ első CNG-üzemű motorkerékpárját készítette el az indiai Bajaj Auto, amellyel a belépő-motorkerékpárok piacán lépnek színre. Az indulóár 95 000 rúpia, azaz 480 000 Ft, ami mintegy harmadával magasabb a csak benzines motorkerékpárok áránál, cserébe fele üzemeltetési költséget ígérnek az olcsóbb üzemanyaggal. Egy feltöltéssel 2 kg földgázt lehet tankolni, ami 200 kg megtételére elég, van még egy 2 literes benzintank, ami 130 km-es távra elég a szabványos fogyasztással számolva. A megszokott törésteszteken kívül azt is vizsgálták, hogy mi történik akkor, ha teherautó hajt át a motorkerékpáron – semmi, azaz kibírja ezt az extrém terhelést is a gáztartály.

Fotó: Bajaj

A Bajaj Freedom hajtásáról 9,5 LE (8000/perc) és 9,7 Nm (5000/perc) teljesítményű 1 hengeres gondoskodik, amely a benzines blokkhoz hasonlóan 5000 km-ként igényel karbantartást. Fizikailag annyi az eltérés, hogy nagyobbak a hűtőbordák, amivel a magasabb üzemelési hőmérsékletet kompenzálják, ezenkívül még a dugattyú formáját is módosították. Különösen hosszú az ülés, ami megkönnyíti majd az utasszállítást.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről