Megdőlt minden idők első féléves rekordja a magyar használt autóknál

Vágólapra másolva!
A hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személyautó cserélt gazdát az első félévben. Ez új rekordot jelent.
Vágólapra másolva!

Az előző évhez képest idén 12,4 százalékkal több autó cserélt gazdát az első hat hónapban. A JóAutók.hu közleménye szerint minden idők legnagyobb első féléves forgalmát bonyolította a belföldi autópiac idén. Tekintettel arra, hogy a második félév forgalma szinte minden évben meg szokta haladni az első féléves szinteket (ettől eltérően csak két éve alakult a forgalom), komoly esély van rá, hogy 2024-ben éves szinten is rekord mennyiségű személyautó cserél majd gazdát Magyarországon. A jelenlegi csúcs 2022-ben született 825 ezer darabbal.

A soha nem látott piaci aktivitás mögött több tényező együttes hatása húzódik. Egyrészt folyamatosan növekszik a belföldi személyautó-állomány. Tavaly év végén ez az érték már közelítette a 4,2 milliós határt, ami több mint 14 százalékkal magasabb az öt évvel korábbi szintnél. Több autóból szokványos piaci körülmények között is több jármű cserél gazdát.

 

Ezúttal azonban meghatározó szerepe van egyedi tényezőknek is. A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit. Ezt a pótlást a használtautó-import az elmúlt időszakban kevésbé volt képes kielégíteni, mivel Nyugat-Európában ebben a szegmensben jelentős áremelkedés zajlott le, az árakat pedig tovább emelte a 400 forint közelében tartózkodó euróárfolyam is. Az érdeklődők figyelme ezért a korábbiaknál fokozottabban összpontosult a hazai piacra.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első hat hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf, és a Skoda Octavia. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, valamint az idén szintén az első tíz modell közé kapaszkodó Audi A4-gyel képviselteti magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!