A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

WRC: Rovanperáé az első lettországi győzelem

Fotó: Toyota / MARCIN RYBAK
Vágólapra másolva!
A Rali-vb-n debütáló Lettországban Kalle Rovanpera folytatta győzelmi sorozatát, Sebastien Ogier lett a második, Ott Tanak a harmadik.
Vágólapra másolva!
Fotó: Hyundai Motorsport / Romain Thuillier

Lengyelország után Lettországban is domináns teljesítményt tett le az asztalra Kalle Rovanpera, aki rajtcél győzelemmel viheti haza a győztes trófeát. Tapasztalata azért volt már ezen az utakon, hiszen tíz évvel ezelőtt 12 évesen ezeken az utakon állt először rajthoz egy ralin, most megnyerte a balti állam első világbajnoki raliversenyét. Világbajnokok követik a dobogón. Sebastien Ogier lett a második, Ott Tanak pedig a bronzérmes helyezett.

Fotó: M-Sport

Rovanpera idén nem indul el a minden ralin a Rali Világbajnokságban, de ahol igen, ott meggyőző teljesítményt tesz le az asztalra. A Lettország fővárosában, Rigában induló ralin Rovanpera első helye soha nem volt igazán veszélyben. „Nagyszerű hétvége van mögöttünk. Király az első itteni győzelmet megszerezni, Lettország fontos helyszín számomra” – szögezte le a Toyota versenygyőztes fiatalja.

Fotó: Toyota / MARCIN RYBAK

Martin Seks, a helyi hős akár dobogós helyezést is szerezhetett volna, de balszerencséjére autójának sebességváltója meghibásodott. Így bár pénteken két gyorsasági szakaszt is megnyert, s az utolsó napot Tanak előtt kezdte meg, végül kénytelen volt beérni a hetedik hellyel.

Fotó: Amber PR

Az egyéni ponttábla első helyéért folyó küzdelem felerősödött, hiszen Tanak maximális pontot szerzett a Super Sunday pontokkal, s ezáltal a második helyre ugrott vissza. Jelenleg nyolc ponttal lemaradva követi az első helyet régóta elfoglaló Thierry Neuville-t. Öt verseny van még hátra, s Elfyn Evans, aki így a harmadik helyre csúszott vissza, könnyedén ledolgozhatja az öt pontos hátrányát. Neuville és Evans a nyolcadik és az ötödik helyen értek célba, ami váratlan e két éllovastól. Mindketten nagy hátrányt szereztek abból, hogy pénteken elsőként vágtak neki a ralinak, így nekik jutott a murva sepregetésének feladata.

Fotó: Amber PR

Az M-Sport Ford raliversenyzője, Adrien Fourmaux ért célba a negyedik helyen, pedig kisebb motormeghibásodással küzdött az utolsó két gyorsasági szakaszon. Takamoto Katsuta ért célba hatodikként. Esapekka Lappi és Gregoire Munster zárja az első tizet úgy, hogy a rali végén mindketten autójuk technikai meghibásodásával küzdöttek.
Folytatás két hét múlva a Finn Ralival (2024. augusztus 1-4.).

2024-es Lett Rali eredménye
1. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 2:31:47,6
2. Sebastien Ogier (FRA) GR Yaris Rally1 HYBRID 2:32:26,8
3. Ott Tanak (EST) i20 N Rally1 HYBRID 2:32:52,1
4. Adrien Fourmaux (FRA) Puma Rally1 HYBRID 2:33:19,1
5. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 2:33:30,3
6. Takamoto Katsuta (JPN) GR Yaris Rally1 HYBRID 2:33:54,6
7. Martin Seks (LVA) Puma Rally1 2:34:33,0
8. Thierry Neuville (BEL) i20 N Rally1 HYBRID 2:34:34,0
9. Esapekka Lappi (FIN) i20 N Rally1 HYBRID 2:37:00,0
10. Gregoire Munster (LUX) Puma Rally1 HYBRID 2:37:10,7

 

Amber PR

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!