Elárverezhetik a hazai közutakon magukra hagyott autókat

Vágólapra másolva!
Egy tervezet szerint elvitethetik, sőt el is árvereztethetik majd a magyarországi közutakon veszteglő járműveket.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsején zárult le a társadalmi vitája annak a rendelettervezetnek, amely felhatalmazza a közútkezelőket, hogy amennyiben veszteglő járművet találnak a kezelésükben lévő utakon, azokat ők vagy a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő megbízottjaik szállítsák el - írta a Közlekedésbiztonság.

Azt, hogy mikor (az észleléstől számítva mennyi időn belül) szállíthatják el a veszteglő járművet, attól függ, hogy veszélyt jelent-e a közlekedésbiztonságra, milyen mértékben akadályozza az úton végzendő munkákat, ellenőrzéseket. 

Eszerint azonnal el kell szállítani a veszteglő járműveket, amennyiben azok a gyorsforgalmi út bármelyik sávjában, csomópontjában, pihenőhelyének forgalmi sávjában állnak, ideértve lakott területen kívül a 2×2 sávos utakat is, azok bármelyik sávjában veszteglőket is.

A leállósávból akkor is elszállíthatják majd az ott bármilyen okból veszteglő járműveket, ha a leállósávot valamilyen okból két órán belül (a veszteglő jármű észleléséhez képest) meg kívánják nyitni a forgalom előtt. A veszteglő jármű észlelését, bejelentését követő 24 órán belül jogosult elszállítani vagy elszállíttatni a közút kezelője azokat a járműveket is, amelyek például egy gyorsforgalmi út melletti műszaki öbölben állnak, vagy lakott területen kívül a főút útpadkáján, egy mellékút bármely forgalmi sávjában vagy azt részben elfoglalva.

72 órával az észlelés után pedig már azokat is, amelyek ugyan nem a fentebb felsorolt helyeken vesztegelnek, de akadályozzák a közúti ellenőrzéseket. Ez esetben az ellenőrzés kezdetétől számított egy órán belül intézkedhet a közút kezelője a jármű eltávolításáról. Emellett a rendelet szabályozza az elszállított járművek tárolását, és meghatározza azt is, mikor, milyen feltételek bekövetkezése esetén értékesíthetők az elszállított és tárolt járművek.

A veszteglő jármű elszállításáról értesítik annak tulajdonosát. Ha az üzembentartó kiléte nem ismert, a közútkezelő – személyének megállapítása céljából – a járművet ellenőrzi a közúti közlekedési nyilvántartásban. Az elszállított járművét a tulajdonos, illetve üzembentartó a tárolási helyről a felmerült költségek megfizetése után veheti vissza. A rendelet részletesen taglalja majd az elszállítás és tárolás díjtételeit. 

Azokat a járműveket pedig, amelyekért 90 nap elteltével sem jelentkezik senki, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezései szerint árverésen értékesítik, vagy a hulladékká vált autókra vonatkozó szabályok szerint kell majd eljárni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!