A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Idén is ezreket vonzott a Hajdúszoboszlói Kamionos Találkozó

Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló
Vágólapra másolva!
Ezúttal nem szárnyas gépek álltak a szoboszlói reptéren. Nem is lenne hiteles a kamionos találkozó, ha nem üvöltene az autórádióból az Ezekkel a sofőrökkel csak a baj van című nóta.
Vágólapra másolva!
Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló

Bizonyára lázasan számolták a kamionosok a hosszú kilométereken át egymást követő sávelválasztókat, hogy végre üresbe tehessék a nyerges vontatót, és megpihenjenek a Hajdúszoboszlói Kamionos Találkozón. A péntek esti felvonulást követően szombat délutánra álomba szenderült a tachográf, hogy a sofőrök egy röpke időre a benzinkút melletti kamionos parkolók helyett a hajdúszoboszlói repülőtéren oszthassák meg egymással és a rendezvényre kilátogató családokkal a messzi földön szerzett élményeket. A 2024-es Hajdúszoboszlói Kamionos Találkozó igazi családi program volt.

Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló

A kamionos találkozó furcsa neveket is hozott
A találkozón a vándor mindennapok mintájára a hordozható gázpalackok felett rotyogott a bográcsban a pörkölt. A vezetőfülkéből üvöltött a külföldi utak után üdítő hangzású magyar mulatós. Meg is közelítettünk egy vidám társaságot, ám kiderült, egyikük sem kamionos, mivel a sofőrök a szoboszlói strandon kergetik a lányokat. 

Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló

Végigmustráltuk hát a járműfelhozatalt, hátha találunk egy szakmabelit. Maguk a kamionos becenevek is érdekes történetekről árulkodtak: Isten ostora, Kistojás, Gyuszmausz, Bundás, Aggódó, Tekergő, Pufimacsó és Szivacs. Ijesztően hangzik kamionos névnek az Alvajáró, akivel nem szívesen találkoznánk szembe a főúton, de éppen Csiga mögé sem szorulnánk be a 4-esen. Kisagresszív láttán inkább az árokba húzódnánk, de Túró néven sem lehet könnyű ismerkedni.

Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló

Misike és Borka históriája
A békés megyei Nagyszénásról érkezett Misike. Érdeklődésünkre elárulja, huszonnégy éve kamionozik, gyakorlatilag azóta kialvatlan, de legalább van egy szép kamionja. Neve is van a gépnek: Borka. Hogy értsük az összefüggést megpaskolja útitársa bíbor színű kaszniját, és elárulja a megfejtést: bíborka. Egy jótanáccsal is ellátott minket: ha nem akarsz családot magadnak, legyél kamionos!

Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló

Továbbálltunk. Szűcs Attila feleségével és fiával sétálgat a kamionok között. Megkérik, hogy fotózzuk le őket egy vagány Scania előtt. Mint kiderül, az édesapa több mint egy évtizedig kamionsofőr volt. Megkérdeztük, milyen becenéven volt ismert, mire nevetve válaszolt rá: húszéves korában, amikor az idősebb kollégái betanították, a Süldő nevet adták neki, de ezt már nem szívesen tenné ki a szélvédő mögé. Miután hazánk uniós ország lett, Ausztriából és Csehországból autóalkatrészt, Szlovákiából papírt vagy sörárpát hozott, folyamatos körforgásban. Nem kivételezett, negyven tonnáig mindent szállított, ami mozdítható: veszélyes árut, ammónia alapú műtrágyát, forgácslapot, konzervet, vasat. Megosztotta azt is, hosszabb kihagyás után ismét volán mögé ült, azonban a nemzetközizés helyett egy futárcégnél vállalt belföldi csomagszállítást. 
- Már nem Európában ingázok, hanem csak belföldi címek között. Ez családcentrikusabb. Csak csomagokat kézbesítek, de tényleg a világ minden dolgát szállítjuk. Faszenet, súlyzókészletet, parfümöt. Novemberben mi vagyunk a Mikulás. Először nem hittem a szememnek, hogy végeláthatatlan csak masnis csomagok vannak mindenfelé – mondta vidáman.

Fotó: Kiss Annamarie - Hajdú Bihari Napló

Volt, aki dolgozni jött
Mint kiderült, nem mindenki csak a szórakozás miatt vett rész a találkozón. Pecsenyesütés közben zavartunk meg egy társaságot. Mint kiderült, a séf Veres Balázs, a Supernova Intertans tulajdonosa. Oldalunknak elmondta, mivel jelentős problémát okoz a szektorban a munkaerőhiány, azzal a céllal érkeztek, hogy a fuvarozást népszerűsítsék. Pótkocsikat alakítottak át mobil mentorközponttá, ahol a szakmához igyekeznek kedvet csinálni: az egyikben például egy számítógépes kamionos szimulátor kapott helyet, ahol a fiatalok kipróbálhatják a sofőrködés izgalmait. Mire megfőtt a pörkölt, a kamionosok is visszatértek a strandról egy-egy hangosan szisszenő sörösdobozzal, feltekerték az autórádiót, hogy végre a fenekére nézzenek a pihenőidő minden cseppjének.

Hajnal László / haon.hu

Fotó: Kiss Annamarie 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!