30 éve dolgozik az autók újrahasznosításán a BMW

Fotó: BMW
Vágólapra másolva!
30 éve indult a BMW Recycling and Dismantling Centre nevű központja, ami a körforgásos termeléshez szükséges újrahasznosításon dolgozik. A tapasztalatokat a konstruktőrök hasznosítják.
Vágólapra másolva!
Fotó: BMW

1994-ben kezdte meg a működését a BMW Recycling and Dismantling Centre nevű műhelye, ahol a gyári szakemberek azon dolgoznak, hogyan tudnák növelni az újrahasznosított anyagok arányát, illetve hogyan tudnák egyszerűsíteni az eljárásokat. Ezek kulcsfontosságú részei a minimális környezeti terhelést jelentő körforgásos termelésnek. Az RDC csarnokaiban évente több ezer autót bontanak szét, jellemzően olyan autókról van szó, amelyeket a fejlesztés során építettek, és azokat nem lehet kereskedelmi forgalomba bocsátani (vannak bennük olyan alkatrészek, amelyek még nem a végleges specifikációjúak, azok működését nem tudják garantálni több éves-évtizedes távlatban).

Fotó: BMW

Először még csak azért hozták az RDC központot, hogy a gyári járműveket hasznosítsák újra, de az évek során rájöttek arra, hogy az itt szerzett információk segítségével lehet javítani a járművek újrahasznosítását. Az itt szerzett visszajelzések alapján a konstruktőrök úgy tudják módosítani az autók felépítését, hogy azok újrahasznosítása sokkal egyszerűbb lesz életük végén, ezzel is csökkentve az életciklus során keletkező környezeti terhelést. A BMW Csoport volt az egyik alapítója az IDIS (International Dismantling Information System) platformnak, amely az újrahasznosítással foglalkozó vállalkozások számára tartalmaz információkat, jelenleg 32 országban mintegy 3000 vállalkozás látja előnyét ennek az ingyenesen hozzáférhető adatbázisnak.

Fotó: BMW

Az újrahasznosítás folyamatát a BMW által kifejlesztett légzsák-semlegesítő eljárás, a lengéscsillapító-olajat leengedő szerszám, a rézvezetékeket külön kiválasztani képes gép könnyíti meg. A motor és a hajtáslánc eltávolítása után maradt csupasz vázat aztán összepréselik, és egy külső helyszínen bedarálják. Ez aztán szétválogatás után nyersanyagként hasznosul az iparban.
A német állam által támogatott Car2Car programban a BMW RDC azon dolgozik, hogyan tudnák tovább növelni a ténylegesen újrahasznosításra kerülő anyagokat, különös tekintettek az acélra, alumíniumra, rézre, üvegre és műanyagokra. Ennek a programnak a tagjai részben automatizált folyamatokat fejlesztenek, amelyek megkönnyítik a járművek újrahasznosítását.

Fotó: BMW

A BMW RDC szakemberei már évek óta dolgoznak a nagyfeszültségű akkumulátorok újrahasznosításán is, ezen a téren iparági szereplőkkel és felsőoktatási intézményekkel is együttműködnek. 
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!