Sikeresen zárult a III. Balkan Rally

Fotó: Balkan Rally / KesziRobert
Vágólapra másolva!
Múlt hétvégén zárult a III. Balkan Rally túraverseny, amely során az időjárás is nehezítő tényezőnek bizonyult. Azért 2 nap ráadás így is belefért.
Vágólapra másolva!
Fotó: Balkan Rally / KesziRobert

Szeptember 15-én, kétnapos ráadás örömvezetés után ért véget a III. Balkan Rally, a régió legnagyobb klasszikus autó- és motorversenye, mely összesen tizennégy országból vonzott közel százhatvan résztvevőt. A rally során Budapesttől Kotorig, majd onnan versenyen kívül az Adriai-tenger csodás partszakaszain át, egészen a Plitvicei-tavakig utaztak a résztvevők, négy országot átszelve. Az út viszontagságai és a különböző kalandos kihívások mellett a természeti viszonyok is emelték a tétet idén, a forró nyárból az Európára zúduló őszi ítéletidőbe érkezett meg az elszánt csapat.

Fotó: Balkan Rally / Dömölky Dániel / Guld / hollosleves / KesziRobert

A rally szeptember 6-án Budapestről indult, ahol az ikonikus Műegyetem rakpart adott otthont az ünnepélyes rajtnak. A résztvevők 52 autóval és 34 motorral vágtak neki a 8 napos kihívásnak, mely során lélegzetelállító hegyi szerpentinek és híres történelmi helyszínek váltották egymást. A mezőny érintette többek között újvidéket és a szerbiai Kopaonik síparadicsomot, majd Montenegró Durmitor Nemzeti Parkján keresztül végül kacskaringós szerpentineken az Adriai-tenger partjára érkezett, ahol a rally utolsó szakaszát egy gála és ünnepélyes díjátadó koronázta meg. Innen a versenyzők kétnapos “joyride”-dal vezették le a verseny fáradalmait, már belekóstolva a jövő évi útvonal egy-egy szakaszának hangulatába.

Fotó: Balkan Rally / KesziRobert

A verseny ICJ Marine által szponzorált fődíját összetett szempontrendszer alapján, a szakaszok ideális idő alatti teljesítésének, és különböző feladatok hibátlan megoldásának függvényében motor és autó kategóriákban ítélték oda. Tabányi Sándor és Tabányi Márk immár második alkalommal tudhatják maguknak az autó kategória első helyét, akik egy kiváló műszaki állapotú 1968-as Mercedes 230 SL-lel teljesítették a távot, míg a motor kategóriában Kiss Andrea és Makó Attila arattak győzelmet, egy különleges Morgan 3-Wheelert vezetve. A résztvevők egyöntetű szavazással döntöttek a Fair Play díjról, amelyet idén a BMW 316 I-vel versenyző Eva Rozsnyay és Tommy Ivic kapott, a Granvisus támogatásával. A Perfect Gear díjat, amelyet a Pinetime szponzorált, Lukács Melinda és Cseh-Förster Erzsébet nyerték el, akik stílusos megjelenésükkel egy 1995-ben gyártott Land Rover Defenderben hódítottak. A GoBeyond utazási iroda által szervezett rally idén is tartogatott izgalmas kihívásokat: a résztvevők az Instax kamerával teljesített fotós feladatok során gyűjthettek extra pontokat a GoBeyond Photo Challenge keretében. A kihívás nyertesei a Mercedes SL380-nal utazó Radhika és Kiran Kuna lettek, akik bizonyították, hogy a kaland és a kreativitás sem áll távol tőlük.

Fotó: Balkan Rally / DavidMarvier

Vértes János Benjámin ügyvezető igazgató elmondta: A versenyzők növekvő létszáma egyre összetettebb logisztikai és szervezési feladatokat ró a csapatra, de a GoBeyond ügynökség kalandturisztikai szakértelme és tapasztalata biztosítja, hogy a rally minden évben magas színvonalon és a korábbi évektől eltérő, új és izgalmas útvonalon valósuljon meg. A verseny minősége nem csupán lépést tart a résztvevők számával, hanem az élmény és a biztonság is folyamatosan fejlődik. Ebben jelentős szerepük van a hiteles szakmai partnereknek és szponzoroknak, akiknek támogatása elengedhetetlen, és amiért külön hálával tartozunk.

Fotó: Balkan Rally / DavidMarvier / KesziRobert / Dömölky Dániel

Hozzátette: Az idei rally ismét bebizonyította, hogy létezik egy nyitott nemzetközi közönség, akik fogékonyak a Rally szervezőinek küldetésére, hogy a Balkán régió szépségeit megismertessék a világ más tájairól érkező utazókkal. A versenyzők és résztvevők különleges élményekkel gazdagodtak, hiszen a Balkán egy “off-the-beaten-path” desztináció, egy lenyűgözően gazdag terület, tele természeti csodákkal, vendégszerető emberekkel, minőségi gasztronómiával és szálláshelyekkel. A változatos tájak, gazdag történelmi örökség és lenyűgöző épített emlékek maradandó élménnyé teszik az utat, ezért érdemes újra és újra visszatérni ide.

Fotó: Balkan Rally / Dömölky Dániel

A III. Balkan Rally méltó lezárása után a szervezők nagy izgalommal készülnek a 2025-ös versenyre, melynek útvonala Budapesttől Dubrovnikig húzódik majd Szlovénia és Bosznia érintésével, és melyre már most is nevezhetnek az elszánt klasszikus autó és motorrajongók.

Részletek: https://greatbalkanrally.com/

Balkan Rally
 

Fotó: Balkan Rally / KesziRobert

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!