Citroën Ami mopedautókkal vágnak neki Afrika átszelésének

Fotó: La Croisiere Verte
Vágólapra másolva!
A La Croisiere Verte expedíció 4 villanymotoros mopedautóval akarja átszelni Afrikát. A gyárinál 4-szer nagyobb akkumulátorkapacitást kapnak az Ami-k.
Vágólapra másolva!
Fotó: La Croisiere Verte

Éric Vigouroux korábbi autóversenyző, vállalkozó fejéből pattant ki az ötlet, hogy ideje lenne megmutatni a nagyvilágnak, mire képes az elektromos mobilitás. Mivel André Citroën pontosan 100 évvel ezelőtt, 1924 októberében indult a saját Afrika-expedíciójára, amikor fél-lánctalpas teherautókkal átszelték a Szahara sivatagot, a Citroën márkára esett a választása. La Croisière Verte névre hallgat az új expedíció, amely során 4 darab módosított Ami villanymotoros mopedautóval akarják átszelni az Afrikai kontinenst, egészen pontosan 14 000 km-t akarnak megtenni.

Fotó: La Criosiere Verte

Napelemekkel fogják tölteni az akkumulátorokat, egyébként napi 200 km megtételével és 45 km/órás átlagsebességgel számolnak; a gyárinál több akkumulátor lesz a fedélzeten, így a gyári 70 helyett 250 km a hatótávolság még a nagy méretű, terepmintás abroncsokkal is. A csapat a tervek szerint úgy választja meg a megállókat, hogy azok során az elektromos mobilitásról tudják felvilágosítani a helyi lakosokat, azért választották a Citroën Ami mopedautót az expedíció járművének, hogy még az afrikaiak számára is elérhető villanyautót tudjanak mutatni nekik. A Párizsi Autószalonon lesz a hivatalos rajtja a La Croisière Verte expedíciónak, de az éles szakasz csak a marokkói Ouarzazate városában indul október 28-án, a dél-afrikai célba érést január közepére tervezik.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!