Sok a trükk a magyar piacon, kockázatos lehet használt autót venni itthon

Vágólapra másolva!
Az átláthatóság továbbra is kockázatot jelent Magyarországon, a piac tisztasága elmarad az európai átlagtól.
Vágólapra másolva!

Évente több ezer vásárló jut olyan autóhoz Európában, amelynek rejtett hibái vannak, vagy hamisított a futásteljesítménye. A carVertical járműadat-szolgáltató éves piaci átláthatósági tanulmányában azt vizsgálta, mely országokban a legkockázatosabb használt autót venni. A 25 vizsgált ország közül Magyarország idén is a 17. helyen végzett, míg a szomszédos Horvátország a 15., Románia a 22., Szlovákia a 16., Szerbia pedig a 19. lett.

A carVertical által 2023 októbere és 2024 szeptembere között végzett felmérés szerint Magyarországon az autók 5,4 százalékának manipulálták a futásteljesítményét – az átlagos eltérés 85 213 kilométer volt.  Bár a manipulált futásteljesítményű autók aránya csökkent a 2023-ban mért 6,1 százalékhoz képest, Magyarország idén is ugyanazt a helyezést érte el a rangsorban. Ennek oka feltehetően a magasabb átlagos manipulált futásteljesítmény, hiszen tavaly a magyarországi autók kilométerórája átlagosan 74 786 kilométerrel volt visszatekerve.

Fotó: carVertical

Magyarországon a carVertical platformon ellenőrzött gépjárművek több mint fele (54,9%) szenvedett balesetet, az átlagos kárérték pedig 1 151 000 forint volt.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az Egyesült Királyság használtautó-piaca volt a legátláthatóbb az összes vizsgált ország közül. Az autók mindössze 2,1 százalékának volt manipulált a futásteljesítménye, és a járművek 17,8 százaléka volt sérült. A legátláthatóbb országok között az első öt helyen szerepel még Olaszország, Svájc, Németország és Svédország. A kutatás szerint a legkevésbé átlátható országok Ukrajna, Lettország, Litvánia, Románia és Észtország voltak, amelyek tavaly is a lista végén szerepeltek. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!