A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A szexológus válaszol

Vágólapra másolva!
Ismét összegyűlt egy csokorra való válasz azokra a kérdésekre, amelyeket ti küldtetek be dr. Bede Zsuzsa szexuálpszichológusnak, aki továbbra is várja leveleiteket, ha tanácsadásra van szükségetek.
Vágólapra másolva!

Kérdés anonimtól:

"Problémám" a következő lenne: Kedvesemmel (ő: 22, én: 24 éves) öt éve vagyunk együtt. Szeretkezéseink mostanában kissé megritkultak, heti kb. négy-hat alkalomról maximum kettőre. Beszélgettünk ennek az okáról, de nem igazan jutottunk egyről a kettőre. Mindketten egészségesek vagyunk mind fizikálisan, mind mentálisan (Kedvesem főiskolai hallgató én pedig frissdiplomás, ő 14 éve versenyszerűen táncol, én pedig már nyolc éve küzdősportot űzök heti rendszerességgel). Tehát fizikai és szellemi terheltségünk is képességeinknek megfelelő. Saját lakásunk van (hat hónapja élünk együtt), anyagi gondjaink nincsenek. Szeretkezéseink alatt nagyon jól megértjük egymást, megfelelően oszlanak meg a szerepek, és az aktusok helyes tagoltságára sem kell figyelmet fordítanunk külön, mert számunkra ez természetes. Tehát marad a kérdés: Miért? Miért lett ennyi az annyiból? Talán megszoktuk egymást és már nincsen akkora varázsa a szexnek? (szerintünk nem). Vagy az együttélés vett el valamit a tűzből? (hiszen költözésünk előtt időt és helyet kellett találnunk az együttlétekre). Esetleg valahogyan még színesebbé kellene tenni az együttléteinket? Mind a ketten monogám típusok vagyunk, de nem egymás első partnerei.

Válaszát előre is köszönöm!

Bede Zsuzsanna válasza:

Amiket leírt, mind igazak lehetnek! Nagyon fiatalok, de már öt éve együtt vannak, azaz tiniként ismerték meg egymást. Nem tudom, hogyan tervezik a jövőjüket, van-e szó házasságról, gyerekről stb. Van, amikor ennek a hiánya vagy épp az ettől való félelem is elnyomhatja a libidót. Lehet, hogy az elején csak az egyikükben csökkent, aztán reagált a másik is hasonlóan (természetesen mindez tudattalanul zajlik). Olvassák el a honlapomon az Unalom az ágyban című cikket, lehet, hogy ez is közelebb viszi magukat a megfejtéshez. Természetesen én az igazi okot csak magukkal közösen tudnám megfejteni.

Kérdés anonimtól:

Kedves Doktornő!
Kezdeném egy rövid bemutatkozással. 26 éves férfi vagyok, élettársam 27 éves, és van egy hároméves közös gyermekünk. A probléma, amivel fordulnék önhöz, az az, hogy páromnak jó ideje lecsökkent a szexuális vágya. Bár hozzá kell tegyem, hogy soha nem volt túlságosan túlfűtött. Mostanára oda jutottunk hogy havi egy alkalommal vagyunk együtt, de akkor is csak amiatt, mert már a páromat a lelkiismeret nem hagyja nyugodni. Mostanában azt mondja, hogy fél az előjátéktól. Így egyáltalán nem tudok felé közeledni. Még a csókolózástól is viszolyog. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e erre a problémára valami gyógyszer vagy valami megoldás. Válaszát előre is köszönöm, nagy reménnyel várom.

Bede Zsuzsanna válasza:

Kérdése nagyon gyakori sajnos! Erre nincs gyógyszer, mint ahogy szerelmet sem lehet gyógyszerrel "csinálni". Orvosok ugyan próbálják a szerelem hormont is vegyi képlettel magyarázni, de ezek pszichés folyamatok, és így sokkal komplikáltabbak. Élettársának nagy valószínűséggel sose volt túl jó a szex, így ez az oka a mostani helyzetnek. Most már családja van, még az a kicsi libidója is eltűnt. Ha régen szerette a szexet, akkor viszont valami "történt" a fejében, lelkében. Főleg az nem jó jel, hogy már a csókot, a simogatást sem szereti. Ezt akkor szoktuk érezni, ha már nemigen szeretjük a másikat, csak mint embert, csak mint a gyermekem apját... Azon is gondolkozzon el, beszélgessenek el közösen, hogy az elmúlt három évben ő hogy érezte magát, nincs-e egyedül túl sokat. Van-e idejük egymásra, mentek-e nyaralni, mikor voltak kettesben bárhol is, például séta, mozi, kikapcsolódás. Ha a felesége őszintén szereti magát, a férfit is, nemcsak az embert, akkor lehet az utóbbi az ok. Persze annál gyakoribb nemigen lesz a szex, mint a szülés előtt volt. Ahhoz már a felesége hozzáállását, érzéseit, elvárásait kellene tudnom, hogy az ő szexhez való attitűdjében is változás történjen.

Kérdés Krisztától:

Szia!
Ismét a tanácsodra lenne szükségem! A barátommal egy éve és két hónapja járunk! Nagy a szerelem meg minden! De a hétvégén kiderült egy dolog, amit eddig nem tudtam a barátomról! Azt mondta nekem, hogy nem tud teljesen megnyílni előttem! De nem csak előttem, hanem senki előtt sem! Hogy érjem el, hogy azt a falat átlépjem, amit ezek szerint eddig nem sikerült? Én nagyon szeretem őt! Ha kell, türelmes leszek vele, de ez eléggé szíven ütött!

Előre is köszönöm: Kriszta

Bede Zsuzsanna válasza:

Sajnos, te túl sokat nem tehetsz! Illetve nem is olyan kevés az, és nem is könnyű, amit tehetsz: elfogadni őt olyannak, amilyen, a zárkózottságát, a gátlásosságát stb. Ha érzi rajtad a teljes elfogadást, a bizalmat, biztonságot ad számára. Ez már segíthet. Ha te természetes vagy vele, ha te meg tudsz nyílni előtte, mintát adsz arra is, hogy nem kell félni a kitárulkozástól. A többit már ő teheti meg, hogy foglalkozik a gondjával, ha nem csak az önsajnálatig jut el, hanem önismeretre próbál szert tenni. Ezt lehet ilyen könyvek olvasásával, önmegfigyeléssel, megértéssel, akár önismereti csoportba járással stb. Továbbra is sokat beszélgessetek, az mindenképpen jó!

Kérdés anonimtól:

Én egy 17 éves srác vagyok. Körülbelül két éve élek szexuális életet, és sajnos most lenne egy problémám. A barátnőmmel három hónapja feküdtem le először. Minden jó volt és kb. negyed óráig tartott az aktus. A következő pár alkalom még jó volt, de utána elkezdődtek a gondok. Azóta szinte már a behatolás alkalmával orgazmusom van. De van, amikor viszont normális ideig tart viszonylag. Általában ha együtt vagyunk, akkor kétszer szoktunk szeretkezni, és a második az, ami mindig "sokáig" tart. De ha a második sokáig tart, és utána pozíciót váltunk, vagyis ő fekszik alulra, akkor a behatolás után szinte megint elmegyek. Tehát egyedül ha én vagyok alul, úgy működik a dolog, de akkor sem mindig. Hasonló problémám már volt decemberben, de akkor az orális szexszel volt. Egyik napról a másikra elkezdett fél percig tartani, amikor mindig legalább fél óra volt. De az szerencsére elmúlt két hónap alatt. A véleményét szeretném kérni, hogy vajon pszichés vagy fizikai probléma lehet-e, és hogy ez is el fog-e múlni idővel. Ha igen, akkor mit tehetek érte, hogy hamarabb elmúljon? Egyre jobban kétségbe vagyok esve az idő múlásával, ezért fordultam Önhöz segítségért! Válaszát előre is köszönöm!

Bede Zsuzsanna válasza:

Az jó jel, hogy a másik gond is spontán helyreállt! Biztosan mondhatom, hogy nincs szervi bajod! Valami belezavarhatott a szexbe, amit most innen nem tudok megfejteni, ahhoz ti is kellenétek... A gyorsaság megléte mögött már az is ott van, hogy előre félsz, hogy már drukk van benned. Azt teheted, hogy a magabiztosságod helyreállítsd, hogy a magömlés feletti kontrollt gyakorolod. Ennek egyik módja a szorításos technika. Erről bővebben a honlapomon olvashatsz (www.szexhelp.hu).

Kérdés anonimtól:

Egy 15 éves srác vagyok, és még nem volt tapasztalatom lánnyal. Voltak kapcsolataim, csak nem tapasztaltam semmit a szexből, és van egy nagy rémálmom, amiről nem nagyon kívánom, hogy megtörténjen. Ezért fordultam önhöz (önökhöz), hogy kérdezzek egy-két dolgot, és nagyon szeretném, ha segítenének nekem ebben, mert én bízom magukban, és csak önök tudják a megoldást. Hogy lehetne megelőzni a magömlést az első aktusnál, hogy ne okozzak csalódást a partnernőmnek? Vagy hogy lehetne azt meghosszabbítani, van-e rá valami szer vagy egyéb dolog, amit tudnának ajánlani? És van még egy kérdésem: hogy lehet azt észrevenni, hogy a lány eljutott a csúcsra? Nagyon szeretném, ha válaszolnának nekem, mert bízom magukban, és szükségem van magukra! Előre is köszönöm, hogy segítenek nekem és adnak megoldást.

Bede Zsuzsanna válasza:

Ne akard, hogy ne legyen magömlésed! Van egy ilyen szexuális probléma: ejaculatio tarda. Az első szeretkezés szinte törvényszerűen mindenkinek nagyon rövid, sokszor csak pár mozdulat, tehát másodpercekben lehet mérni... Hogy mit tehetsz? Egyrészt nem kell az aktust elsietni, mármint a szüzesség elvesztését. Ne törődj mások dumáival, arról nem is beszélve, hogy a fele csak duma! Eleinte csókolózzál, ölelkezzél a lánnyal, majd a petting "keményebb" változatában tégy jártasságot. Ez azt jelenti, hogy lassan kerüljön le a ruha, fedezd fel a lány hajlatait, testét! Neki legalább annyira fontos az erotikára ráérezni, mint neked, sőt, a lánynak fontosabb, hisz az aktus, főleg az első, önmagában nem okoz különös izgalmat, orgazmust pedig az első együttlétkor szinte soha!!! Ha eljut, akkor a csikló valamilyen izgatásával. Később persze beletanul a lány, nekik nehezebb dolguk van, mert nem veleszületett reflex a szeretkezés alatti orgazmus. Annyit azért tehetsz a dologért, hogy az önkielégítést tudatosan csinálod, megtanulod egyedüli helyzetben késleltetni a magömlést. Legalább tíz-húsz percig tartson! Erre nincs gyógyszer, orvosok krémet szoktak javasolni (lidocain). Megtanulni több módon is lehet, a "szorításos" módszerről több helyen is lehet olvasni.

Arra a kérdésedre, hogy honnan lehet tudni, hogy eljutott-e, hát egyértelmű jele nincs! A mozgás, a hangadás, a nedvesedés jelezhet magas izgalmi fokot, de az orgazmust csak sejtheted, ha már ismered a lányt, hogy hogyan jelez. Van, aki annyira belül éli át, hogy semmi jelet nem ad, de persze egy őszinte kapcsolatban lehet tudni, és mondja is.

Kérdés anonimtól:

25 éves lány vagyok, és a következő problémában szeretném a segítségét, véleményét kérni: A barátommal két éve vagyunk együtt, nagyon szeretjük egymást. A szexuális életünkben azonban többször adódtak problémák. Mostanában az a helyzet, hogy a barátom szeretkezéskor nem elégül ki, csak azon igyekszik, hogy nekem jó legyen, utána abbahagyjuk a szeretkezést. Ahogy ő mondja, a többit elintézi egyedül. Engem nagyon zavar, hogy ő inkább maszturbál, és erről többször próbáltam vele beszélni. Szerinte az nem normális, hogy én (lány létemre) elég hamar eljutok az orgazmusig, és utána nem kívánom már a szexet, pedig a lányok többször is képesek a csúcsra jutni egymás után. Tehát ha nálam már megtörtént az orgazmus, akkor nekem azon kell igyekeznem, hogy ő is eljusson a csúcsra, mondjuk úgy, hogy én vagyok fölül. Való igaz, hogy a kielégülés után, közvetlenül, nem feltétlenül vágyom arra, hogy tovább folytatódjon az aktus. Ez tényleg nem normális, vagy önző dolog?

Bede Zsuzsanna válasza:

Ez nem furcsa, hogy az orgazmus után megszűnik a nedvesedés, az izgathatóság! Van, amikor szinte fáj, ha a fiú tovább folytatja. Mindenképpen azt jelenti, hogy nem csak orgazmusa van, hanem ki is elégül! Persze valamit csinálni kellene, hogy a barátjának is jó legyen, és magának se legyen lelkifurdalása. Lehet, hogy a barátjának ejaculatio tardája van, azaz nagyon nehezen vagy egyáltalán nincs magömlése ilyenkor a férfinek. Ezt persze akkor tudnám a maguk esetében, ha az időtartamot egyértelműbben írta volna le (mennyi idő után lenne neki a hüvelyben magömlése..., lenne-e?) Ha nem, akkor nála az ejakuláció van legátolva. Az tegyék, hogy nagyon intenzív izgatással indítsanak, s ha már ő is közel van a magömléshez, akkor legyen a behatolás. Akár kézzel vagy orálisan is izgassa, persze csak úgy, amit elfogad, ami természetes a maga számára is. Ha pedig nincs aktus közben, akkor csak addig folytassák, amíg magának nem kellemetlen. Viszont ne vonuljon el, ne egyedül legyen magömlése, hanem együtt, legalább a jelenlétében, hogy közös élmény legyen a vége is. Előbb akár ő saját magának fejezze be, aztán a maga kezével mozgassa a fitymát, majd csak maga juttassa el a csúcsig. Ha így sem megy neki, akkor már másról van szó, akkor gátlás alatt van a magömlés, ahogy az elején írtam. Elképzelhető, hogy ha volt más lánnyal, velük is. Ennek több oka is lehet, a fogamzásgátlást mindenképpen megnyugtatóan oldják meg!

Kérdés anonimtől:

15 éves fiú vagyok. Van az iskolában egy lány, aki nekem többet jelent az átlagnál. Nem akarok tőle olyat, amit ő sem akar, csak azt, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz, mint a barátok. A baj csak az, hogy elég félénk, visszahúzódó vagyok ilyen téren, nem merek kezdeményezni. Így viszont elég rossz érzések vannak bennem, hogy magamba fojtom érzelmeimet.

Van megoldás?

Bede Zsuzsanna válasza:

Miért ne lenne megoldás? Igazából magaddal kellene megbeszélni a dolgot! Semmi másra nincs szükség, mint nagy levegőt venni és többet beszélgetni vele. Ha már tudod, mi érdekli, mit szeret csinálni, nem kell-e valamiben segíteni (pl. tantárgy) akkor csak ezt kell felhasználni. Kölcsönadni egy újságot, könyvet, amit szeret, elhívni moziba stb. Ha nem próbálod meg, magadat fogod utálni a bénaságod miatt, és tuti, hogy nem lesz semmi köztetek, ha odamégy hozzá, akkor megvan az esély, hogy megismerd, hogy meghívd egy üdítőre, például az iskolában. Ha esetleg nem akarja, akkor lehet mással próbálkozni. A legrosszabb esetben, ha neki más fiú tetszik, maximum az lesz, ami akkor lenne, ha oda se mentél volna. Ne feledd azt sem, hogy az első "visszautasítás" egyáltalán nem biztos, hogy a szimpátia hiányát jelenti, lehet, hogy az időzítés volt rossz, vagy a program nem jött be.

Bátorság!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!