A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A nők negyede a szülés utáni hetekben is él nemi életet

Vágólapra másolva!
A szex újrakezdése a gyerek születése után nem mindig könnyű az új szülők számára. Egy új vizsgálatban azt találták, hogy a nők szexuális étvágyát a szülés utáni időszakban inkább lelki, mint fizikai tényezők befolyásolják.
Vágólapra másolva!

Családi szokások, például az, hogy mennyire támogató a partner és mennyire jó alvó a baba, nagyobb szerepet játszanak az újdonsült anya szex iránti érdeklődésében, mint a fizikai nehézségek, például a szülési trauma - állapították meg a Michigani Egyetem kutatói. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők egy része korábban kezd vágyakozni a szex iránt, illetve szexuális életet élni a szülés után, mint hogy letelne az orvosok által javasolt hat hét.

A kérdőíves vizsgálatban 304, az előző hét évben szült nőt vett részt. A kérdések a szülés utáni három hónapban érzett nemi vágyra és szexuális tevékenységekre, a partner támogatására, a szülésélményre és más tényezőkre, például a szoptatásra vonatkoztak. Az eredményeket a Journal of Sexual Medicine nevű szaklapban tették közzé.

A nők 40 százaléka maszturbált a szülés utáni első hetekben

Az orvosok általában azt ajánlják, hogy a nők kerüljék a szexet a szülés utáni első hat hétben, egyrészt a szülés során sérült szövetek gyógyulásának elősegítésére, másrészt a fertőzés kockázatának csökkentésére. Legtöbbször a hatodik hét végén sorra kerülő kontrollvizsgálat jelenti - ha az orvos nem talál problémát - a "zöld lámpát". Az esetek nagy részében az újszülöttel való első heteket amúgy is a kevés alvás és az új helyzet nehézségei miatt stressz jellemzi, ami nem igazán kedvez a szenvedélyes nemi életnek. Ám a megkérdezett nők 26 százaléka már közösült a hathetes kontroll előtt (a hetedik héten ez az arány 61 százalékra ugrott). A maszturbáció gyakorisága 40 százalék volt az első hetekben.

A harmadik hónap végére a nők 85 százaléka kezdett el újra közösülni. Hatvanöt százalékuk vett részt orális szexben és 61 százalékuk maszturbált.

A szex újrakezdésének időzítésében a nők számára legfontosabb tényezők a partner feltételezett szexuális szükségletei és vágyai voltak, ami arra utal, hogy egyes nők inkább a partnerük, mint a maguk kedvéért kezdik újra a szexet. Erre utal az is, hogy a nők korábban kezdték el orális szexben részesíteni partnerüket, minthogy közösültek vagy orális szexben részesültek volna. Ugyanakkor a maszturbáció gyakorisága a gyermekágyas időszakban azt mutatja, hogy sok nő - a közvélekedéssel ellentétben ilyenkor is érez szexuális vágyat.

A családtól és másoktól kapott támogatás és a szülésélmény - mind fizikai, mind lelki értelemben - szintén befolyásolta az absztinens időszak hosszát.

Nem a szülési sérülésektől függött a szex újrakezdésének ideje

A nők számára a nemi vágyat leginkább a partner iránti intimitás és közelség érzése szította - állapították meg a kutatók. Ezt követte a partner érdeklődése a szex iránt, majd a saját szexuális érzéseik és a partnertől kapott támogatás. Rácáfolva arra az aggályra, hogy egy férfit lelohaszt, ha partnerét szülni látja, a megkérdezett nők közül azok, akik az apás szülést választották, erősebb testi vonzalomról számoltak be a szülés után, mint azok, akiknek a partnere nem volt jelen a szülésnél.

A legfőbb vágylohasztó a fáradtság, a baba miatt gyakori ébredések és az időhiány volt. Ám érdekes módon a stressz, a szoptatás és a szülés során elszenvedett hüvelyi sérülés nem függött össze azzal, hogy milyen korán kezdték újra a szexet a nők.

A kutatás vezetője szerint a szülészorvosoknak többet kellene foglalkozniuk a szülés utáni szex kérdésével. Ez nem azt jelenti, hogy bárkit is vad szexre bíztassanak a gyermekágyas időszakban, de a szexről, kapcsolatról, támogatásról és fáradtságról való beszélgetés segíthetne abban, hogy a nők kevésbé érezzék magukat kellemetlenül a szülés utáni szexszel kapcsolatban, és pozitívabb élményeik legyenek.

***

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!