Ha másodperceken belül felkapjuk a földre lepottyant ételt, semmi bajunk nem lehet, ennyi idő alatt nem tud rajta nagyobb mennyiségű kórokozó megtelepedni - világszerte sokan vallják ezt az íratlan szabályt.
Ez azonban tévhit, és könnyen ételmérgezéshez vagy egyéb betegségekhez vezet - írja a New Scientist brit tudományos lap legfrissebb számában, a népszerű Last Word (Az utolsó szó) rovatban.
A rovatba olvasók küldhetnek be a hétköznapi életet érintő tudományos kérdéseket, amelyekre aztán szakértő tudósok válaszolnak.
A lap szerint különösen veszélyes a mítosz követése a nedves felszínű ételek esetében, amelyekhez ugyanannyi idő alatt több baktérium tapad, mint a száraz ételekhez.
De a kekszeken, chipseken, pirítóson is sok százezer kórokozó telepedhet meg akár pillanatok alatt is.
A válaszadó kutatók külön említik a kolerát, amelyből már 500 ezer sejt megtelepedése az ételen fertőzést indíthat el.
A lap a hitetleneknek azt ajánlja, hogy szórjanak ki egy vékony réteg porcukrot, majd ejtsenek rá egy darab élelmiszert, és abban a pillanatban kapják is fel. Az ételnek egész biztosan lesz édes mellékíze.
Ha a porcukor helyett patogén baktérium tapad az ételre, az nagy valószínűséggel "egy kórteremnyi embert" képes megfertőzni - írja az újság.