Hét szempont a gyógyszeresszekrény selejtezéséhez

Vágólapra másolva!
Minél több régi, lejárt szerrel zsúfoljuk tele az orvosságos polcot, annál nagyobb az esély arra, hogy rossz tablettához nyúlunk. Az is lehet, hogy amit keresünk, már teljesen elvesztette hatóanyag-tartalmát, és nem segít a bajunkon.
Vágólapra másolva!

A gyógyszerek biztonságos tárolásához és leselejtezéséhez elég néhány egyszerű szabályt elsajátítanunk.

A legfontosabb, hogy a gyógyszereket tartsuk gyermekektől, illetéktelen kezektől elzárt, száraz, állandó hőmérsékletű, megfelelő világítással rendelkező helyen.

A gyógyszeres szekrény (vagy más tárolóhely) évi esedékes átvizsgálásakor ellenőrizzük minden gyógyszer lejárati dátumát, és válogassuk külön a kidobandók közé a lejárt szereket.

Nyugodtan kidobhatunk - pontosabban visszavihetünk a gyógyszertárba - minden olyan szert, amit az utóbbi 12 hónapban nem használtunk.

Kidobandó minden olyan vényköteles szer, amire már nincs szükségünk. Ne adjuk át másnak a vényköteles szereket!

Kidobandó minden olyan szer, aminek már nincs meg az eredeti csomagolása, vagy amit nem tudunk azonosítani.

Kidobandó az a szer, aminek megváltozott a színe, szaga, vagy íze.

A kidobandó gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért ne dobjuk a háztartási szemétbe, és ne öntsük a lefolyóba vagy a WC-be! A lejárt vagy fel nem használt gyógyszerektől úgy szabadulhatunk meg a legbiztonságosabban, ha leadjuk őket a legközelebbi gyógyszertárban. 2005 óta minden hazai gyógyszertárban átveszik a lejárt gyógyszereket, és a megfelelő tárolóedényekben helyezik, ahonnan a hulladékégetőbe viszik ártalmatlanításra.

A sok felgyülemlett gyógyszer nemcsak a téves használat, hanem a szándékos visszaélés veszélyét is magában rejti: az öngyilkossági kísérletek leggyakoribb eszköze a gyógyszertúladagolás, illetve önmérgezés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!