Egyre több orvos kér telefonos segítséget

Vágólapra másolva!
Az okostelefonok fokozatosan átformálják az orvoslás mindennapi gyakorlatát, a letölthető alkalmazások köre rohamosan bővül.
Vágólapra másolva!

Az orvoslás mint feladat rég túlnőtt az emberi képességek szerény keretein. Az orvos se tudhat mindent, és ő se lehet egyszerre több helyen jelen. Márpedig ahhoz, hogy mindig a lehető leghelyesebb döntést hozza, több könyvtárnyi információt kellene a fejében hordoznia és pillanatok alatt áttekintenie; ahhoz pedig, hogy valamennyi páciensének lelkiismeretes, személyes ellátást nyújtson, ezerfelé kellene szakadnia. A tét ugyanolyan nagy, mint bármikor a múltban: egészség vagy betegség, súlyosabb esetben élet és halál. Csak ma már ahelyett, hogy kétségbeesetten próbálná eljátszani a mindenhatót, az orvos kicsit hátradőlhet, és kérhet inkább telefonos segítséget.

Az okostelefonokra letölthető orvosi alkalmazások, melyek köre rohamosan bővül, legalább háromféle alapvető feladatcsoportra kínálnak megoldást. Az első: a naprakészen frissített orvosi adatbázisokban való gyors, célratörő keresés, amely segítheti az orvost a beteg tüneteinek és leleteinek értékelésében, a diagnózis felállításában, a megfelelő gyógyszer és testreszabott adagolás kiválasztásában, sőt, akár egy sürgősségi beavatkozás megtervezésében.

A második: a beteg önellátásának, illetve a páciens és az orvos közti távkapcsolat fenntartásának elősegítése, amely részben kiváltja az orvos jelenlétét, a tényleges orvos-beteg találkozókat, ezzel valamelyest tehermentesíti az orvost és az egészségügyi ellátás egészét.

A harmadik: a beteginformációk komplex, interaktív tárolása, amely a régi kartotékrendszer jóval rugalmasabb és sokoldalúbb, digitális megfelelőjeként működik.

Adatbázisok és kalkulátorok

Érdemes a legkülönbözőbb orvosi célú okostelefon-alkalmazások lehetőségeit és előnyeit közelebbről is megvizsgálni. Vegyük az első kategóriát, az adatbázisokat és a hozzájuk tartozó különféle kalkulátorokat. A beteggel találkozva az orvos megismerkedik a panaszokkal, a tünetekkel, a beteg laboreredményeivel. Az adatbázisok először is segíthetnek abban, hogy az adott tünetek alapján milyen diagnózis irányába terelődjék az orvos gondolkodása; megmondják, hogy a kapott laboreredmények, a normális értékektől való eltérések egybevágnak-e a feltételezett kórképpel.

Ha megvan a kórisme, a legmegfelelőbb gyógyszert a mindig friss adatokkal feltöltött online gyógyszeradatbázisból keresheti ki, ahol nemcsak a szerek egymással való esetleges keresztreakcióit vagy a terhességre kifejtett hatásukat tekintheti át, de hasonló hatóanyagú szerek mennyiségi átváltását is elvégezheti, sőt, még a beteg által leginkább kedvelt ízesítésű formulát is kiválaszthatja. A szer optimális adagolását a beteg neme, életkora, testsúlya, egyéb fennálló betegségei, más szedett gyógyszerei és egyéb fontos paraméterek figyelembe vételével okos kalkulátorok segítenek meghatározni.

A gyógyulás kilátásaira vonatkozóan további kalkulátorok a betegség jelenlegi állásának, a beteg és családja kórtörténetének betáplálása után adnak jóslást. De akadnak kalkulátorok, amelyek egy-egy daganatos betegségtípus, például az emlőrák kialakulásának kockázatát becslik meg a beteg előtörténete és családi pedigréje alapján, vagy amelyekkel egy infúzió beadásának kívánt ütemét lehet villámgyorsan, akár a robogó mentőautóban meghatározni az infúziós folyadék térfogatának, hatóanyag-tartalmának és a beteg testsúlyának betáplálásával.

S persze megszülettek a számítógépes anatómiai atlaszok okostelefonos testvérei is, amelyek a legképtelenebb irányú metszésről is pontosan megmutatják, milyen anatómiai struktúrákon futna keresztül.

Az orvos akár egy másik kontinensről is segíthet

Az alkalmazások második kategóriájának kulcsszavai a betegtámogatás, az orvos-beteg távkapcsolat és a távdiagnosztika. A beteget a saját maga által mért és betáplált adatok alapján tanácsokkal ellátó alkalmazások - ha amúgy semmi váratlan nem történik - kiválthatják a személyes orvos-beteg találkozót. Egy példa: a készülékhez csatlakoztatható vérnyomásmérő az okostelefonnak továbbítja a vérnyomás- és pulzus-adatokat. A telefon feldolgozza, tárolja azokat, a beteget informálja a teendőiről, figyelmezteti gyógyszerei bevételére, és szükség esetén, illetve megadott időközönként továbbküldi az eredményeket a kezelőorvosnak. Az orvos akár a rendelőjéből, akár egy másik kontinensről is tájékozódhat páciense hogylétéről, s ha kell, rögtön fel is veheti vele a kapcsolatot.

Hasonló segítség cukorbetegeknek: a beteg betáplálja a telefonba az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, a gyógyszere adagját, beadásának idejét, és a legutoljára mért vércukorszint-értéket, mire a telefon további étrendi és gyógyszeradagolási javaslatokkal áll elő, kiugró értékek esetén pedig riasztja az orvost.

Kiélezett helyzetben, pl. szívinfarktuson átesett beteg esetében a kezelőorvos szinte élő idejű információt kaphat az okostelefonon keresztül: képernyőjén ugyanazokat a görbéket és számértékeket követheti, amelyek a páciens ágya mellett, az intenzív osztályon csipogó EKG-masinán villódznak.

A távdiagnosztika pedig, amely az internet térhódításával úgyis egyre népszerűbb, az okostelefonok révén kényelmesebb is lett. Laborvizsgálatok, tumordiagnosztikai tesztek eredményeit, sőt, akár mikroszkópos digitális metszeteket vagy képalkotók - röntgen, CT, MRI - felvételeit röpíthetik a kollégák a vizsgálat helyszínéről a szakorvos zsebében lapuló készülékre, aki a látottak értékelése után rögtön vissza is küldheti véleményét, javaslatait, döntését.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Orvosi kartotékrendszer a zsebben

A harmadik kategória: digitális orvosi kartotékrendszer, egy 140 grammos berendezésbe tömörítve. A beteg belép a rendelőbe, és az orvos néhány mozdulattal áttekintheti a teljes korábbi kórtörténetét, leletekkel, röntgenfelvételekkel, kórházi zárójelentésekkel, az általa szedett gyógyszerekkel és az esetleges megfigyelt gyógyszerérzékenységekkel együtt.

A beteg beszél, az orvos meghallgatja, majd észrevételeit halkan a telefonba diktálja, amely beszédfelismerő szoftverével az orvosi szakszöveget írássá alakítja, WiFi-hálózaton átküldi az asztali gépre, s már röpül is ki a nyomtatóból a kész vélemény és kezelési javallat. Mielőtt a beteg távozna, a telefonban tárolt határidőnapló időpontokat kínál fel a következő találkozásra.

Az okostelefon nem csodamasina; igazából semmi olyat nem tud, amit más berendezések korábban már ne tudtak volna. Csak éppen egyesíti magában a modern számítógépek és a nagykapacitású mobil telekommunikáció minden előnyét, méghozzá úgy, hogy egy zsebben mindenhová elvihető.

S ezzel nemcsak a hírközlést, a személyes kapcsolatainkat vagy a navigációt forradalmasította, de vélhetőleg új korszakot nyit az orvoslásban is: a gyors, megalapozott döntések, a minden eddiginél szorosabb orvos-beteg távkapcsolat, a hatékony távdiagnosztika és az áttekinthető betegnyilvántartás éráját.

Orvosi okostelefon alkalmazások

A legnépszerűbb helyek, ahonnan az orvosok egészségügyi alkalmazásokat tölthetnek le, a következők: Epocrates, Webicina, Appolicious, AndroLib, AppBrain.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!