Így hat a mértéktelen ivás az egyetemistákra

Vágólapra másolva!
Egy egyetemi hallgatók körében végzett spanyol vizsgálat összefüggést talált az időnkénti mértéktelen ivászat és a rosszabb hosszú távú szóbeli memória között.
Vágólapra másolva!

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban közölt cikk első szerzője, a Santiago de Compostelai Egyetemen kutató Maria Parada szerint míg az észak-európai országokban nagy hagyománya van az alkalomszerű, intenzív, lerészegedésig tartó ivászatnak. addig a mediterrán országokban inkább jellemző a kisebb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása. Az utóbbi években azonban a kicsapongó ivászat Európa-szerte egyre inkább elterjedt a fiatalok körében.

Az alkohol károsítja az idegeket, rontja a memóriát

Állatkísérletekből, valamint képalkotó eljárásokkal végzett humán vizsgálatokból az derült ki, hogy az agy emlékező funkciókért felelős területe, a hippokampusz különösen érzékeny az alkohol idegkárosító hatására. Ezért Parada és kollégái arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az időnkénti mértéktelen alkoholfogyasztás a fiatal felnőttek memóriájára.

A kutatók 122 spanyol, 18 és 20 év közötti egyetemi hallgatót vizsgáltak. Két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjai (62 fő, ebből 32 férfi) időnként mértéktelenül sokat ittak, míg a másik csoport tagjaival (60 fő, ebből 31 férfi) ez nem fordult elő. Minden résztvevő részletes neuropszichológiai vizsgálaton esett át, amely többek között a memóriát, ezen belül a szóbeli és a vizuális hosszú távú (deklaratív) memóriát teszteli.

Az időnként lerészegedők kevésbé emlékeznek egy egyetemi előadásra

A teszteredmények alapján egyértelmű összefüggés volt az időnkénti lerészegedés és az új verbális információ kevésbé hatékony elsajátítása között. Az összefüggés akkor is fennállt, ha más lehetséges befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, például az intelligenciát, az esetleges neurológiai vagy pszichiátriai betegségeket, más szerek használatát, illetve a családban előforduló alkoholfogyasztást. Korábbi vizsgálatok eredményeivel ellentétben a nők nem bizonyultak érzékenyebbek a részegeskedés neurotoxikus hatására, mint a férfiak.

A gyengébb szóbeli memória tanulási nehézségekhez vezethet - vélik a kutatók. Ennek alaposabb vizsgálatára a résztvevők tanulmányi teljesítményét hosszú távon is követni fogják.

A kutatók továbbá felhívják a figyelmet, hogy bár az alkoholfogyasztás és a közúti balesetek, az agresszív vagy rendbontó viselkedés nagyobb kockázata közti kapcsolat közismert, nagyon sokan nincsenek tisztában az időnkénti részegség kevésbé látványos, az agyműködést hosszabb távon károsító hatásaival.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről