A többség robotpilóta üzemmódban száguld át az életén

Vágólapra másolva!
Egy brit felmérés szerint az emberek többsége robotpilóta üzemmódban éli az életét: nem emlékszik rá, hogy mit látott útközben a munkahelyére menet, nem emlékszik rá, hogyan készítette el a teáját, és nem biztos benne, hogy bezárta-e otthon a zárakat. Elsőre talán meglepő, de a robotpilóta üzemmódnak vannak előnyei is.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai Gyermekbaleset Megelőző Alapítvány felmérése szerint 10-ből 8 ember az élete nagy részében nem tudatosan végzi a feladatait. Ez azt jelenti többek között, hogy anélkül ér be a munkahelyére, hogy bármire is emlékezne az odavezető útból.

A megkérdezett 5000 felnőtt 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen előfordul vele, hogy úgy teázik, hogy közben az elkészítés mozdulatait nem tudná felidézni.

A felmérésben résztvevők több mint 50 százalékára jellemző, hogy miután már elindult otthonról, visszafordul, mert nem emlékszik rá, hogy bezárta-e az ajtót.

Miközben egyrészt ijesztő, hogy mennyire nem tudatosan éljük az életünket, mennyire nem vagyunk a pillanatokban jelen, másrészt a robotpilóta üzemmódnak vannak előnyei is: elménk részben így védekezik az információ túlcsordulás ellen.

Ráadásul, ha valaki biztonságos rutinokat épít ki, azáltal megóvhatja magát és szeretteit is a veszélyhelyzetektől. Például hasznos rutin, ha valakinek gyereke van, hogy a forró italokat automatikusan elhúzza az asztal széléről, hogy nem hagyja a gyerek számára elérhető helyen a tisztítószereket, hogy a forró olajat nem a padlóra helyezi kihűlni, és hogy soha nem hagy az ágy körül legódarabkákat, amelyekre éjszaka fájdalmas lehet hirtelen rálépni.

Ily módon a robotpilóta üzemmód tulajdonképpen egy biztonsági üzemmóddá válik. A lényeg csupán az, hogy ezek a biztonsági szokások még azelőtt vérünkké váljanak, mielőtt gyermekeink próbára tesznek bennünket. Ehhez pedig kitartóan kell ismételgetni az adott cselekvést, és előbb-utóbb automatizmussá válik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről