A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A dohányosoknak hamis biztonságérzetet adhat a vitaminok szedése

Vágólapra másolva!
A vitaminszedésnek paradox hatása lehet a dohányosokra: a készítmények kedvező hatására hivatkozva még többet dohányoznak.
Vágólapra másolva!

A pszichológusok engedélyezési hatásnak nevezik a jelenséget, amelynek lényege, hogy egy előnyös döntést hozva az ember gyakran feljogosítva érzi magát, hogy a későbbiekben egy kedvezőtlen döntést hozzon - például azzal "érdemli ki" a hétvégi ivászatot, hogy egész héten nem iszik alkoholt.

Az Addiction című szaklapban közölt vizsgálatban rendszeresen (minden nap) dohányzó emberek vettek részt. Valamennyi résztvevő placebo készítményt kapott, ám egy részüknek azt mndták, hogy vitaminkészítményt kaptak. Ezután egy kérdőívet kellett kitölteniük, miközben dohányozhattak.

A kutatók azt találták, hogy azok, akik azt hitték, hogy vitamintablettát kaptak, csaknem kétszer annyit dohányoztak, és kevésbé érezték magukat sebezhetőnek, mint azok, akik tudták, hogy placebót kaptak. A hatás annál erősebb volt, minél kedvezőbb volt az illető véleménye a multivitaminokról. A résztvevők általában úgy vélték - tévesen - hogy a multivitamin-készítmények csökkentik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát.

Azok a dohányosok tehát, akik vitaminokat szednek, abba a hamis illúzióba ringathatják magukat, hogy nem veszélyezteti őket a dohányzás egészségkárosító hatása, és ezáltal többet dohányozhatnak, tovább növelve az egészségi kockázatukat - mondja Wen-Bin Chiou, a taiwani Nemzeti Sun Yat-Sen Egyetem (Kaohsiunga) kutatója, a cikk első szerzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!