A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A varázsgombát vetnék be a depresszió ellen

Vágólapra másolva!
Két úttörő jellegű kutatás eredményeire alapozva brit tudósok abban bíznak, hogy a "varázsgomba" néven ismert hallucinogén szer eredményesen alkalmazható lesz a súlyos depressziós betegek kezelésében.
Vágólapra másolva!

Egy éven belül megkezdődhet Nagy-Britanniában a varázsgomba klinikai tesztelése, amelyet az orvosok komplex terápia részeként alkalmaznának olyan súlyos depressziós betegeken, akiknél a gyógyszeres kezelés vagy a pszichoterápia eredménytelenek bizonyult - adja hírül a brit The Telegraph. Az új megközelítésen alapuló kezelés lényege a hallucinogén Psilocybe-gombafajok fő hatóanyagának, a pszilocibinnek a vérkeringésbe juttatatása, és az ehhez társuló, személyre szabott pszichoterápia.

A pszilocibin depresszió elleni esetleges alkalmazását két átfogó kutatás eredményeire alapozva kezdik mélyrehatóbban vizsgálni. Az első kutatásban a résztvevők pszilocibint tartalmazó infúziót kaptak, és ezalatt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálattal (fMRI) figyelték az agyműködésüket. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent eredmények szerint a drog az agyban szétkapcsolt két igen szerteágazó, kulcsfontosságú központot, amelyek közül az egyik (mediális prefrontális kéreg) a depressziós betegeknél rendszerint hiperaktivitást mutat. A másik kutatás azt derítette ki, hogy a gomba hatóanyaga felerősítette a pozitív emlékeket; az agyról készített felvételek szerint a gomba hatására megnőtt azoknak az agyterületeknek az aktivitása, amelyek a látott élményeket dolgozzák fel.

Korábban is kísérleteztek hallucinogénekkel

A hallucinogén drogok gyógyászati alkalmazásának ötlete nem újkeletű. Az 1950-es és 60-as években számos kísérlet vizsgálta például az LSD és a pszilocibin orvoslásban történő alkalmazásának lehetőségét, de ezeknek a próbálkozásoknak vége szakadt, mikor a hallucinogéneket a társadalom ellenségének kiáltották ki, és használatukat illegálisnak minősítették.

Az idénre tervezett klinikai tesztelés is csak hosszas küzdelmek árán valósulhat meg, de sikerült 26 súlyos depresszióval küzdő résztvevőt toborozni, akiknél a bevett terápiák eredménytelennek bizonyultak. A résztvevők felét pszilocibinnel és speciális pszichoterápiával kezelik majd, hogy felerősítsék bennük a pozitív emlékeket és pozitív gondolkodásra ösztönözzék őket. A kezelés után egy évig figyelemmel kísérik őket, és eredményeiket összevetik a 13 fős kontrollcsoport eredményeivel, akik a pszilocibin helyett sima sóoldatos infúziót kapnak.

A kutatás vezetője reményét fejezte ki, hogy a korábbi ismeretek alapján a Psilocybe-gombák hatóanyagával pozitív és tartós eredményt lehet majd elérni a depressziósok gyógyításában, mindazonáltal óva intett mindenkit attól, hogy saját maga, öngyógyítási céllal kísérletezni kezdjen a varázsgombával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!