A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Stabil a közel száz kilós óriástumorral műtött férfi állapota

Vágólapra másolva!
Stabil az állapota annak a 32 éves vietnámi férfinak, akinek a lábáról múlt héten távolítottak el egy 90 kilós daganatot.
Vágólapra másolva!

Mint arról az [origo] is beszámolt, múlt csütörtökön hajtották végre a Ho Si Minh-városbeli francia-vietnámi kórházban azt a maratoni műtétet, amelynek során egy 90 kilós daganatot távolítottak el egy vietnámi férfi lábáról. Az operációt végző 8 fős sebészcsapat vezetője, az amerikai McKay McKinnon elégedetten nyilatkozott a műtétről. Bár a specialista harminc éves pályafutása során számos óriásdaganatot távolított már el sikeresen, a vietnámi férfi esélyeit előzetesen mindössze 50 százalékra értékelte.

A férfi egy igen ritka genetikai betegségben, ún. neurofibromatózisban szenved, amelyet az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzásával jár. A vietnámi férfi lábán kialakult óriási daganat nem volt rákos, és a műtét legfőbb célja a daganat forrásának végleges eltávolítása volt. Az operáció azért ígérkezett különösen nehéznek, mert a gerincoszlop végétől felfelé (a hátára) és lefelé (a combjára) is átterjedt tumort átszövő erek az eltávolítás során bármikor sérülhettek volna. A férfi szervezete ráadásul eléggé le volt gyengülve, hiszen a szíve folyamatosan próbálta vérrel ellátni az óriásdaganatot is, aminek növekedése ráadásul tápanyagokat és oxigént vont el a szervezetéből.

A vietnámi férfi állapota szerencsére stabil, és az orvosok szerint jó esélye van a felépülésre. A gyógyulás azonban várhatóan hosszú ideig eltart majd: a műtéti seb igen nagy, és könnyen elfertőződhet. Többszöri bőrátültetésre és korrekciós sebészeti műtétekre is szükség lesz, ami több hetes intenzív ellátást jelent, és ezt több hónapos fizikoterápia követi majd, hogy a férfi visszanyerje erőnlétét és egészségét.

A fejleményekről a Medical News Today hírportál számolt be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!