A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Így növelhető sok daganatos beteg túlélési esélye

Vágólapra másolva!
A daganatos betegségeken átesettek túlélési esélye sok esetben jelentősen növelhető, amennyiben a beteg hajlandó változtatni életmódján: diétázik, rendszeres testmozgásba kezd és karban tartja testsúlyát.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Rákkutatók Társasága új irányelveket fogalmazott meg, amelyek lényege, hogy a daganatos betegségen átesett páciens ne hagyja el magát: törekedjék testsúlyát az egészséges tartományban tartani, mozogjon rendszeresen és kövessen egészségtudatos étrendet, így jó eséllyel tünetmentesen élhet és elkerülheti a betegség kiújulását is. Az irányelvek a CA: A Cancer Journal for Clinicians online kiadványban jelentek meg.

A fenti irányelvek talán nem meglepőek, hiszen ugyanezeket a tanácsokat mindenkinek, még a makkegészséges embereknek is érdemes követni. Ugyanakkor különösen fontos, hogy a kutatók igen erős kapcsolatot találtak a rák utáni túlélési esélyek és az életmód között. Ez vezetett ahhoz, hogy célzott formában megfogalmazták a betegség utáni túlélés irányelveit: ilyenek korábban ugyanis csak a megelőzéssel kapcsolatban léteztek.

Íme, részletesebben, milyen tanácsokat adnak a szakemberek a túlélési esélyek növelése érdekében.

Rendkívül fontos, hogy a testsúly növekedése szigorúan kerülendő, és ez nem csak az elhízottakra, hanem a normál testsúlyúakra is igaz.

Rák elleni kezelés után a túlsúlyt érdemes leadni, és célszerű mind a kezelés alatt, mind pedig utána minél többet mozogni.

Ha van rá lehetőség, akkor a kezelés ideje alatti testmozgás teljesen biztonságos és kifejezetten ajánlott, mivel javítja a szervezet működését és az általános életminőséget, segít leküzdeni a fáradékonyságot, sőt, még a kemoterápia hatékonyságát is kedvezően befolyásolja.

A testmozgás csökkenti a mell-, vastag- és végbél-, prosztata- és petefészekrák kiújulásának kockázatát, és nagymértékben növeli a túlélési esélyeket.

Megfigyelték azt is, hogy az étrend összetétele jelentős hatással van a rák fejlődésére és kiújulására: különösen a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, csirke és hal fogyasztása bizonyult hatékonynak.

Ennek megfelelően ellenjavallt a finomított gabonafélék, húskészítmények és vörös húsok, édességek, magas zsírtartalmú tejtermékek és sült burgonya fogyasztása, különösen a mellrákon átesett páciensek számára. Mindezek mellett az étrend-kiegészítő készítményekkel is érdemes óvatosan bánni.

A daganatos betegségben szenvedők szerencsére egyre nagyobb arányban maradnak életben, nekik, családjuknak és persze az ápolásban részt vevő szakembereknek segíthetnek a fenti tanácsok a betegség utáni életminőség javításában, a kiújulás elkerülésében és a hosszú távú túlélési esélyek növelésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!