A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország

Megjelentek a "varázsgolyók" a rák elleni eszköztárban

Vágólapra másolva!
Rohamosan bővül a rák elleni eszköztár, csúcstechnológiát képviselő új megközelítések jelentek meg - állapították meg a több mint 30 ezer rákspecialistát és kutatót tömörítő Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának június 1. és 5. között zajló chicagói találkozóján.
Vágólapra másolva!

Olyan "okos" szerek jelentek meg, amelyek az erős sejtmérgeket közvetlenül a ráksejtekbe juttatják, miközben békén hagyják az egészségeseket. Ezen túlmenően új eszközt találtak, amely az immunrendszert segíti abban, hogy a legkülönbözőbb ráktípusokat meg tudja támadni, valamint olyan kezeléseket dolgoztak ki, melyek egyes géneket és a rák kialakulási útvonalait veszik célba.

"Úgy látom, jelentős előrelépés történt a nagy betegségeknél, így a mellráknál és a prosztataráknál" - mondta el Richard Pazdur, az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA rákgyógyszerekért felelős vezetője. Hozzátette: a terület az egyre pontosabb, kevesebb mellékhatással járó kezelések irányába halad tovább, miközben távolodik a régi stílusú kemoterápiától, amely olyan volt "mintha bombát dobnának a testre".

Az ismertetett új terápiák egyikében antitesteket kombinálnak toxinokkal. Az antitestek feladata, hogy hozzákötődjenek bizonyos ráksejtekhez, így csak oda jutnak el az egyébként nagyon hatékony sejtmérgek. A két alkotót kémiai kötés tartja össze mindaddig, amíg el nem érik a tumorsejtet és hozzá nem kapcsolódnak. Ennek megtörténte után jut csak be a méreg a rákos sejtbe, amelyet el is pusztít.

"Ez klasszikus példája az ún. varázsgolyó koncepciónak, amelyet először több mint 100 évvel ezelőtt javasoltak, de csak a mai fejlett technológiával lehetséges a megvalósítása" - magyarázta Louis Weiner, a Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center igazgatója. "Az antitest közvetlenül a ráksejtet célozza meg ezzel a nagyon toxikus szerrel és a ráksejtbe juttatja, ahol a szer kifejtheti káros hatását anélkül, hogy ártana a környező egészséges sejteknek" - ismertette.

A konferencia vasárnapi napján a Genentech cég T-DM1 jelű, ilyen elven működő szerét mutatták be. Az ismertetett tanulmányból az derült ki, hogy igen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknél kitolta a rosszabbodás idejét. Javította a túlélés esélyeit is, ám ennek határozott kijelentéséhez még időre van szükség. Az eddig begyűjtött adatok azt mutatják, hogy több mint egy évvel tovább éltek azok a nők, akik ezt a terápiát kapták, mint a kontrollcsoportban lévők.

Hasonló "okos bombából" több tucatnyi áll jelenleg fejlesztés alatt világszerte - derült ki a konferencián.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!