Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai hivatalos közlése szerint a H7N9 jelű influenzavírus az emberre legveszélyesebb influenzavírusok közé tartozik.
Vágólapra másolva!

A Kínában márciusban felbukkant új madárinfluenza törzs, a H7N9 eddig 108 esetben okozott fertőzést (legalábbis ennyit erősítettek meg laboratóriumi vizsgálatokkal), és a fertőzöttek közül 22 ember meghalt - áll a WHO legutóbbi jelentésében.

Az új vírustörzs valószínűleg háziszárnyasokról (csirkékről kacsákról) kerül át az emberekre, de pontos forrása és fertőzési módja még ismeretlen.

Az új törzsnek két különlegessége is van. Egyrészt az állatokon alig vagy nem okoz észrevehető tüneteket, ezért is nehéz meghatározni a pontos terjedési módját. Másrészt igen könnyen kerül át állatról emberre, ebben minden korábbi madárinfluenza törzsnél hatékonyabbnak tűnik, még a 2003 óta 371 áldozatot szedő H5N1-nél is.

A WHO és a kínai hatóságok nagy erőkkel vizsgálják a vírus terjedési módját, többek között szoros megfigyelés alatt tartják a fertőződött emberek környezetét. A jelenlegi állás szerint még nem következett be a legrosszabb, azaz a vírus még nem terjed emberről emberre.

Jó hírnek számít a jelenlegi helyzetben, hogy Sanghajban (ahol eddig a legtöbb haláleset volt) drasztikusan csökkent az új fertőződések száma, mióta bezárták a baromfipiacokat. Ez is a szárnyasokról való átterjedést erősíti. Ugyanakkor Michael O'Leary, a WHO kínai képviselője még a múlt héten olyan adatokat mutatott be, amelyek szerint a fertőzött emberek felének nem volt ismert kapcsolata baromfikkal - írja a Reuters.

Keiji Fukuda, a WHO általános igazgatóhelyettese szerint a helyzet igen összetett és bonyolult. "Ha az influenzavírusokat tekintjük, akkor ez egy szokatlanul veszélyes vírus az emberekre nézve. Egyértelműen ez az egyik leghalálosabb influenzavírus azok között, amelyeket eddig láttunk" - mondta.

A WHO egyelőre nem javasol utazáskorlátozást Kínába, sem speciális szűrővizsgálatot a határokon. Az ÁNTSZ közleménye szerint ha egy olyan személynél, aki 10 napon belül Kínában járt, heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel, indokolt a H7N9 influenzavírus irányában történő virológiai vizsgálat - amelyet az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Laboratóriumában végeznek el -, illetve a beteggel kapcsolatban álló személyek járványügyi megfigyelése.

Az A(H7N9) influenzavírus az A H7 influenzavírusok közé tartozik, amelyek normálisan madarak körében terjednek. Bár a víruscsalád némely tagjáról egy-egy esetben kimutatták, hogy embert is megfertőzött, a H7N9 törzset korábban sosem mutatták ki emberben.

Ez ellen a törzs ellen egyelőre nincs védőoltás, de a WHO kínai központjának előkísérletei szerint érzékeny a neuraminidázgátló antivirális szerekre (pl. oseltamivir és zanamivir).

A vírus genetikai elemzése alapján úgy tűnik, hogy a H7N9 olyan tulajdonságokra tett szert, amely megkönnyíti, hogy emlősöket is megfertőzzön, például alacsonyabb hőmérsékleten is képes szaporodni (a madarak testhőmérséklete általában magasabb, mint az emlősöké).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről