A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint hirtelen szívhalált nem csak az ember, hanem a csimpánzok is szenvedhetnek.
Vágólapra másolva!

Az arrhythmogen jobb kamrai cardiomyopathia (ARVC) nevű szívbetegség nem csak az emberre, hanem a csimpánzokra is jellemző – derül ki a Veterinary Pathology című állatorvosi szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányból. Az ARVC-nek rövidített, a szív jobb kamráját érintő betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, tudjuk viszont, hogy főleg kamaszkorban, illetve fiatal egészséges sportolóknál hirtelen szívhalált okozhat. Ismert a betegség családi halmozódása is.

A betegséget most először sikerült az emberen kívül más fajnál is kimutatni, ráadásul rögtön két egyednél. A két csimpánz féltestvér volt, és hasonlóan a humán esetekhez, ők is serdülőkorban (16 és 17 évesek voltak) szenvedtek hirtelen szívhalált.

A két csimpánz egy brit állatkertben élt, az egyik 2004-ben, a másik pedig 2008-ban pusztult el. A boncolást végző csapatba bevontak egy, a hirtelen szívhalálra specilizálódott humán orvost is, ő figyelt fel a szívszövetnek a humán esetekhez nagyon hasonló eltéréseire.

A kérdés ezután, hogy mi okozza a betegséget a csimpánzoknál, és az okokat tekintve mi a közös az emberrel? Az ember esetében ismert, hogy a betegség körülbelül 50 százalékban genetikailag meghatározott, a másik ötven százalékért pedig környezeti hatások, vírusfertőzés, fizikai terhelés és az étrend felel. További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy csimpánzoknál is ugyanazok a genetikai hibák okozzák-e a betegséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!