Mely ételek okoznak depressziót?

Vágólapra másolva!
A hamburger, a fehér rizs vagy a cukros üdítőitalok rendszeres fogyasztása nemcsak az elhízással vagy a cukorbetegséggel hozható kapcsolatba, de hosszú távon a depresszió kialakulásában is szerepet játszhat.
Vágólapra másolva!

Rossz étkezési szokásaink nemcsak testünkre, de lelkünkre is negatív hatással lehetnek: egyre több kutatási eredmény valószínűsíti, hogy az egészségtelen ételek rendszeres fogyasztásának köze lehet a depresszió kialakulásához is.

A Brain, Behavior and Immunity szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatásban több mint 40 ezer felnőtt nő étkezési szokásait tanulmányozták 12 éven keresztül, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek depresszióban. Az eredmények azt sugallták, hogy akik rendszeresen ettek finomított gabonaféléket, például fehér lisztből készülő pékárut, tésztát vagy fehér rizst, azoknál nagyobb eséllyel alakult ki depresszió a kutatás ideje alatt a többiekhez képest. Szintén nagyobb aránnyal fordult elő depresszió azoknál a nőknél, akik gyakran ittak cukros üdítőket. Ezek az élelmiszerek ugyanis gyulladáskeltő összetevőkben igen gazdagok, és a depresszió kialakulásának hátterében gyulladással összefüggő mechanizmusok állnak - olvasható a tanulmányban.

A gyorséttermi ételeken élőkről már korábban bebizonyosodott, hogy 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki náluk depresszió azokhoz képest, akik csak ritkán esznek hamburgert vagy sült krumplit. Hasonlóképpen növelheti a depresszió kockázatát a bolti péksütemények, fánkok, illetve a hot-dog és a pizza rendszeres fogyasztása.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy csak alkalmanként fogyasztva ezek az ételek biztosan nem fognak depressziót okozni. Ha valaki viszont nap mint nap kólán, hamburgeren és finomított gabonából készült péksüteményeken él, annak mindenképpen érdemes - saját testi és lelki egészsége érdekében is – csökkenteni ezek arányát az étrendben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!