A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Könnyebben fókuszál, ha gondtalan

depresszió
A depresszió különösen a nagyvárosi környezetben érint sok embert
Vágólapra másolva!
A negatív gondolatok leírva olyanok lehetnek, akár a spirál, amely egy elkerülhetetlen lyukba vezet. A depressziós hajlam a csapdába esést és a kiút megtalálásának hiányát okozhatja. Ez azért lehet, mert ilyenkor a depresszió „irányítja” az elmét és a hangulatot, ami miatt adott esetben bezárkózik egy kis szobába a szenvedő alany.
Vágólapra másolva!

A depressziósok nehezebben vonatkoztatnak el

Egy új tanulmány állítása szerint a diszfória – amely lényegében az eufória ellenkezője és az általános értelemben vett elégedetlenség, nyugtalanság, szorongás állapota – összekapcsolható a gyengébb emlékezőképességgel és a fókuszálási problémákkal. A diszfóriás vagy depressziós személy a kedélyállapotával egybevágó gondolatokra összpontosít (olykor az öngyilkosságra), és ez összhangban van az illető mentális állapotával.

A depresszió velejárója, hogy az illető inkább a saját közegében, otthon marad Forrás: Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

Bár két különböző dologról beszélünk, a diszfória (DIs) gyakran jár együtt a klinikai depresszióval. Mindkét állapot érintettjei a kedélyállapottal összefüggő gondolatokra koncentrálnak, szemben a nem depressziós emberekkel. A tanulmány során a kutatók három vizsgálatot végeztek el a résztvevők munkamemóriáját és tempóját figyelve. A DIs-esek nem tudtak elvonatkoztatni a már említett negatív, spirálszerű gondolatoktól, emiatt kevésbé emlékeztek más, semleges dolgokra.

"A vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy az állapot okozta gondolatok figyelemhiányt idéznek elő a depressziós hangulatúaknál” – írják a szerzők a Depressziós gondolatok korlátozzák a munkamemória kapacitását a diszfóriában (Depressive thoughts limit working memory capacity in dysphoria) című, a Cognition & Emotion folyóiratban megjelent tanulmányban. "Ha az információk nem képesek hatékonyan a figyelem középpontjába kerülni, az a munkamemória kapacitásának relatív csökkenését okozhatja a depressziós egyéneknél, szemben azokkal, akik nem szenvednek benne.”

A koncentráció és a figyelem hiánya gyakori tünet a depressziósoknál Forrás: Photononstop/Eric Audras

Ok-okozat

A depressziós tünetek velejárója a fáradtság, a motiváció hiánya, a problémákra való koncentrálás és még a feledékenység is. Ezekből valószínűsíthető, hogy a negatív gondolkodás fárasztó hatással van az elmére és a testre – ez csökkenti az egyén világos gondolkodását.

"Ezek a hiányok lehetnek a következményei a termelékenység csökkenésének és a megnövekedett mértékű alkalmatlanságnak” – a szerzők szerint. "Valószínűleg a tartós negatív gondolkodás és a hangulattal egybevágó információk elrontják a depressziós emberek tevékenykedését a való életben."

Mi a megoldás?

Hogyan lehet harcolni a negatív gondolatok ellen még az olyan, súlyosan depressziós egyének esetében is, ahol úgy tűnik, semmi nem számít? Míg egyesek antidepresszánsokat szednek, mások a kognitív viselkedésterápiát választják. Az állítólagos legjobb módszer a negatív spirál felszámolása ahhoz, hogy a depresszió „bezáródjon”, és a gondolatok is a helyükre kerüljenek.

Míg egyesek antidepresszánsokat szednek, mások a kognitív viselkedésterápiát választják Forrás: Photononstop/Eric Audras

"Akik arra hajlanak, hogy azt elemezzék, mi megy rosszul az életükben, és szelektíven tekintenek a múltra, azoknak végzetes lehet minden akadály, és inkább bezárkózva maradnak a depressziós elmélkedésbe – írták a tanulmányban. "Ez a magyarázata annak, hogy ezek az emberek rendszerint elfogadják és elmagyarázzák a sajátos gondolkodásmódjuk alapján maguknak, hogy mi miért történik körülöttük."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!