A kombuchát sokszor teagombának is hívják, holott nem sok köze van a gombákhoz – legalábbis a kalapos gombákhoz. Valójában baktériumok és élesztőgombák szimbiózisban élő telepéről van szó. Ezt adják hozzá cukros teához, amelyet megerjeszt. A végtermék ecetet, B-vitaminokat és számos egyéb vegyületet.
A kombucha eredete a homályba vész. Állítólag már egy 221-ből származó kínai feljegyzés is megemlíti. De van olyan történet is, amely a kombucha japán, tatár, sőt ukrán eredete mellett kardoskodik. Egy biztos, a kombucha teát már nagyon régóta fogyasztják az emberek a neki tulajdonított gyógyhatás miatt.
A kombucha teát rendszeresen fogyasztók közül sokan számoltak be arról, hogy segíti az emésztést, méregtelenít és erősíti az általános immunitást. A valódi tudományos vizsgálatok azonban néhány laboratóriumi, illetve állatkísérletre korlátozódnak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokat még nem végeztek a hatásaival kapcsolatban.
Egy 2008-as tanulmány szerint, amely a Balkán Rákegyesület folyóiratában jelent meg, az erjesztett tea antimikrobiális hatású és tele van jótékony probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést és az immunrendszer működését.
Fogyasztása állítólag elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, ily módon erősíti az immunrendszert a különféle fertőzések legyőzésében.
A kombucha antioxidáns tulajdonságai miatt semlegesíti az emésztőrendszer működését zavaró szabadgyökök semlegesítését, állítja dr. Christopher Hobbs, elismert gyógynövény-szakértő. Hobbs szerint a kombucha tea ugyanolyan hatásos a gyomorégés, a refluxbetegségek és a gyomorfekély kezelésében, mint a protonpumpagátló gyógyszerek.
Egy 2009-es tanulmány szerint, amely a Microbiology and Biotechnology folyóiratban jelent meg, a kombucha teának májvédő hatása is van. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy az erjesztett tea csökkentette a májkárosodáshoz vezető mérgek szintjét. Ezért a hatásért a kombuchában lévő glükuronsav a felelős, amely hozzákötődik a mérgekhez, így azok kiürülnek a szervezetből.
Mivel a házilag készített és a nem pasztörizált kombucha tea szennyeződhet káros baktériumokkal, ezért néha előfordulhatnak gyomorpanaszok és más egészségügyi problémák. Az amerikai egészségügyi hatóság (CDC) nem ajánlja fogyasztását terhes, illetve szoptató anyáknak.
Összességében azonban elmondható, hogy – bár a hozzáfűzött remények nagy részének nem tud megfelelni – a kombucha tea fogyasztása mértékkel (nagyjából napi 1 deciliter) valószínűleg jó hatású, de szinte biztos, hogy nem ártalmas.