A vélhetően sokakat lázba hozó bejelentést nem valamilyen gyanús hitelességű bulvárlap tette, hanem az ausztrál tudományos ügynökség, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).
A kérdéses gyümölcs pedig nem más, mint a körte.
A felfedezésről a Business Insider is beszámolt.
A szakemberek a Horticulture Innovation Australia alapítvány segítségével vizsgálták a finom és egészséges gyümölcs rejtett, jótékony hatásait. Az eredményekből az derült ki, hogy a körte csökkentheti a koleszterint, enyhítheti a székrekedés okozta kellemetlenségeket, és gyulladáscsökkentő hatású.
A legnagyobb meglepetés azonban a kutatás szerint az, hogy kivédi a másnaposságot, ráadásul ezzel párhuzamosan mérsékli a vér alkoholszintjét is.
Manny Noakes, a kutatás vezetője elmondta, hogy egyes körtefajok – de leginkább a japán körte (Pyrus pyrifolia) - az alkohol metabolizmusában kulcsszerepet betöltő enzimekre - az alkohol-dehidrogenázra (ADH) és acetaldehid-dehidrogenázra (ALDH) – hatnak úgy, hogy felgyorsítják az alkohol lebontását, és kiküszöbölik a felszívódását gátló akadályokat.
A hatás eléréséhez a szakértők eredményei alapján 220 milliliternyi japánkörtelevet kell meginni, vagy egy darab gyümölcsöt elfogyasztani. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy a körtét
az ivászat megkezdése előtt kell elfogyasztani,
ellenkező esetben nem ér semmit.
A kutatók megjegyezték, hogy eredményeik egyelőre csak előzetesek, hivatalos tudományos publikáció még nem született belőlük, erre azonban hamarosan sor kerülhet.
Végül, de nem utolsósorban pedig érdemes megjegyezni: akkor kerülhetjük el legbiztosabban a macskajajt (valamint a többi káros egészségügyi hatást),
ha nem, vagy csak mértékkel iszunk alkoholt.