A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A textilmaszkok alig védnek a légszennyezettség ellen

légszennyezettség
Peking, szmogriadó idején
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók eredményei arra utalnak, hogy az olcsó textilmaszkok hatékonysága erősen változó a légszennyezettség kiszűrését tekintve, viszont hamis biztonságérzetet adhatnak a viselőiknek, különösen az erősen szennyezett vidékeken.
Vágólapra másolva!

Richard Peltier, Kabindra Shakya és munkatársai (Massachusettsi Egyetem, Amherst) úgy vélik, hogy övék az első tanulmány, amelyben alaposan megvizsgálják az eldobható sebészeti maszkok és a mosható textilmaszkok hatékonyságát a levegőt szennyező anyagok kiszűrésében. Ezeket a maszkokat különös előszeretettel használják Ázsiában és Délkelet-Ázsiában a lebegő szennyező anyagok elleni védekezésként.

A Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a textilmaszkok viselése bizonyos mértékig valóban kiszűri a szennyező részecskéket, de a leggyakrabban használt termékek gyengén teljesítenek, ha a piacon hozzáférhető más lehetőségekkel hasonlítják össze őket.

Egy pekingi kisfiú egy 2014 márciusi szmogriadó alatt Forrás: AFP/S. Ramis, V. Lefai

A legkisebb a legveszélyesebb

Az egyszerű textilmaszkok csak marginálisan hasznosak a tekintetben, hogy megvédjék az embereket a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék belégzésétől. Holott ezeket a részecskéket károsabbaknak tekintik a nagyobbaknál, mert ezek mélyebbre képesek behatolni a tüdőbe.

A legolcsóbb maszkok csupán 39-65 százalékát tartják vissza a standard 30, 100 és 500 nanométeres, valamint az 1 és a 2,5 mikrométeres részecskéknek. Valamennyi maszk rosszul teljesített a dízelmotorok égéstermékeként levegőbe kerülő részecskék kiszűrésében. A kilégző szeleppel ellátott maszkok jobban teljesítettek, mint a szelep nélküliek.

A maszkok alakja sem mindegy. A kúpos alakú vagy arcra jobban felsimuló sebészmaszkok jobb teljesítményt nyújtanak, mint a lazább változatok.

A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy ezek a maszkok hamis biztonságérzetet nyújtanak a viselőiknek.

– mondta Peltier. „Azt hiszik megvédi őket a maszk, ha például egy dízeles teherautó mellett állnak."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!