A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mikor gondolhatunk arra, hogy Zika-vírussal fertőződtünk?

Nem minden esetben fertőződik meg Zika-vírussal a magzat
dr life
SANTO DOMINGO, DOMINICAN REPUBLIC - FEBRUARY 10: An aedes aegypti mosquitoes that carries the Zika virus is seen at a laboratory of the National Center for the Control of Tropical Diseases (CENCET) in Santo Domingo, Dominican Republic on February 10, 2016. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Bár a szakemberek szerint Magyarországon és Közép-Európában nem terjedhet a szúnyogcsípés okozta vírusfertőzés, ennek ellenére érdemes megismerni, milyen tünetek esetén gyanakodhatunk a Zika-lázra, amelyet külföldön járva kaphatunk el.
Vágólapra másolva!

A Zika-vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül a betegség megjelent Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig nagyjából hétszáz vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Influenzaszerű tünetek

Az Egyesült Államokban azonban egyre nagyobb a pánik. Floridában már tíz Zika-lázas megbetegedést regisztráltak. Valamennyi beteg helyben fertőződött meg, és nem Közép-, vagy Dél-Amerikában. Ez azt jelenti, hogy a vírust terjesztő szúnyogok Floridában vannak.

Az egyesült államokbeli járványügyi hivatal (CDC) tájékoztatója leírja, hogy a betegségnek nincsenek egyértelmű tünetei. Általában enyhe lázzal, kiütéssel, ízületi vagy izomfájdalommal, viszkető, kivörösödött szemmel vagy fejfájással jár, amelyek influenzaszerű megbetegedésre utalnak.
Ezek a tünetek több naptól egy hétig állhatnak fenn, de a fertőzött személyek általában nem érzik magukat elég betegnek ahhoz, hogy kórházba menjenek.

Forrás: AFP

Mikor forduljunk orvoshoz?

A CDC azonban figyelmeztet arra, hogy ha tüneteket mutató személy olyan helyen járt, ahol elkaphatta a Zika-lázt, és a tünetek közül bármelyik fennáll néhány nap elteltével, akkor feltétlenül keresse fel az orvosát, hogy vérvizsgálattal és egyéb vizsgálatokkal kizárhassák a Zika-fertőzést.

Amennyiben a teszt pozitív, akkor a CDC azt javasolja, hogy a fertőzött személy sokat pihenjen, fogyasszon sok folyadékot a kiszáradás megelőzésére, vegyen be lázcsillapítót és tartózkodjék a nemi élettől (a Zika-vírus valószínűleg nemi úton is terjedhet) és az utazástól.

Noha a betegség az esetek zömében nem halálos, a vírus veszélyt jelent azokra az emberekre nézve, akik nem tudják, hogy megfertőződtek.

Egyelőre nincs oltás ellene

A vírus maga nagyjából egy hétig marad a fertőzött ember vérében, és mivel a legtöbb ember nem is tud arról, hogy megkapta a betegséget, továbbra is utazgathat és élhet nemi életet, amivel végső soron hozzájárulhat a vírus terjedéséhez.

A fertőzés elkerülésének jelenleg két leghatékonyabb módja a rovarriasztók alkalmazása, és a fertőzött területekre utazás kerülése. A terhes nőkre nézve különösen veszélyes lehet a vírusfertőzés, mert vetélést és a csecsemő kisfejűségét okozhatja. Különösen emiatt a kutatókra nagy nyomás nehezedik, hogy dolgozzanak ki Zika-ellenes vakcinát, de eddig még nem jártak sikerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!