A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tom Cruise 52 év múlva gyilkolni fog

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: IntercomTom Cruise évek óta magának keresi a megfilmesíthető forgatókönyveket, és nem várja meg, míg felajánlanak neki egy szerepet. A tavasszal vetített Vanília égbolt például eredetileg spanyol film volt, de mikor Cruise megnézte, elhatározta, hogy ő is eljátssza a főszerepet, természetesen egy újraforgatott hollywoodi verzióban. A szeptember 12-én mozikba kerülő Különvélemény forgatókönyvét is ő találta s küldte el Steven Spielbergnek. A rendezőnek megtetszett az anyag, amire azonban még sok átalakítás várt.

Philip K. Dicket, a Különvélemény című novella szerzőjét ma már a XX. század egyik legnagyobb sfi-fi írójaként tartják számot. Életében azonban - mint sok nagy művészt - nem ismerték el, könyveit nem adták ki, vagy ha mégis, nem fizették meg eléggé. Így szinte ismeretlenül, nyomorban halt meg. Már azt sem érhette meg, hogy a Szárnyas fejvadászból film készüljön, s a neve egy csapásra híressé váljon.

A Különvélemény eredetileg a Fantastic Universe egyik füzetében jelent meg 1956-ban, hogy aztán a 90-es években a 20th Century Fox újra felfedezze és megszülessen a novella első filmterve. Az akkor készült forgatókönyv még kezdetleges volt, ezért mikor - 10 évvel később - Cruise-hoz került, még bőven volt mit átdolgozni rajta. Mivel Spielberg is rögtön ráharapott, elkezdődött a munka.

Miért utálom Tom Cruise-t?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=46339

Tom Cruise és Spielberg is be volt már táblázva, mikor elhatározták, hogy belevágnak a közös film készítésébe. Ezért míg Cruise leforgatta a Mission: Impossible 2.-t, Spielberg pedig az A. I.- Mesterséges értelem című filmet, a látványtervező és a forgatókönyvírók két évig dolgozhattak az új produkció előkészítésén.

Majd Spielberg összehívott Santa Monicán egy nagyszabású konferenciát, amelyen tudósok, építészek, feltalálók és írók konzultáltak arról, hogyan képzelik el a világot 50 év múlva. Az ő szakmai elképzeléseikre épült az a vízió, melyet végül a rendező megjelenített a vásznon. "Steven olyan környezetet akart a sztorihoz - fejti ki Bonnie Curtis producer -, amely a mai néző számára is ismerősnek tűnik, ugyanakkor érzékelhetők rajta a változás jegyei."

A tekintélyes tanácsadók java egyetértett abban, hogy a jövőben a magánszféra egyre jobban összezsugorodik. Spielberg szerint "Orwell látomása valósul meg, csak épp nem a XX., hanem a XXI. században. A Nagy Testvér már most figyel bennünket, de húsz-harminc év múlva a falon is átlát, és legbensőbb titkainkat puhatolja ki."

A film története szerint 2054-ben Washingtonban nincs több gyilkosság, mert az Igazságügyi Minisztérium elitalakulata, a Bűnmegelőző Osztag még azelőtt elkapja a gyilkosokat, mielőtt elkövetnék tettüket. Ebben három különleges képességű parafenomén, úgynevezett pre-cog van segítségére, akik egy medencébe zárva transzállapotban élik életüket. Látomásaikat számítógépek segítségével rendszerezik. A Tom Cruise játszotta figura mindaddig tökéletes rendőrnek bizonyul, míg egy nap ki nem derül, hogy a következő gyilkos éppen ő lesz. Menekülésbe kezd, hogy elkerülje a rá váró bűntettet, de közben feltárul előtte a rendszer rejtélye.

Tom Cruise híres arról, hogy nem szívesen alkalmaz kaszkadőrt filmjeihez. A Különvélemény akciójeleneteit is legszívesebben maga játszotta volna, de Spielberg nem mindig engedte. "Egyszer kimentem a Mission: Impossible 2. forgatására, és Tom épp húsz méter magasságból ereszkedett alá egy vékony kötélen, mindenféle védőháló vagy eséstompító párna nélkül - mesélte a rendező. - A szívbaj kerülgetett. Elhűlve kérdeztem John Woo-t, a rendezőt, hogy miért hagyja, hogy Tom ilyesmit csináljon. Woo sztoikusan csak annyit válaszolt, hogy nem tudta megakadályozni."

A Különvélemény-ben azonban nem csupán az akciójelenetek látványosak. A film operatőre - Spielberg állandó kollégája -, Janusz Kaminski azt az utasítást kapta a rendezőtől, hogy teremtse meg közös életművük legdurvább, legmocskosabb filmjének képi világát. "Sötét, szemcsés, hideg filmet akartam. Ez nem az a szívmelegítő utazás, mint az A. I. volt. Ez a film noir nyers, érdes, zaklatott világa" - nyilatkozta Spielberg. A díszletet és a világítást pedig tovább erősítette az a számtalan képi trükk, amelyet a film 481 snittje tartalmaz.

Aki jövő csütörtök után megnézi a filmet, azt is megtudhatja, melyek azok a cégek, amelyek még 2054-ben is virágozni fognak. Több híres márka marketingszakembere gondolta ugyanis, hogy nem rossz üzlet egy Spielberg-filmben hirdetni. Különösen, ha az üzenet szerint 50 év múlva még Tom Cruise is fog a termékeikből vásárolni.

Korábban:
Filmreceptek sikertelenség ellen
Spielberg életre kelti Artúr királyt
David Fincher rendezi a Mission: Impossible 3-at

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!