Botrány és felháborodás a római magyar filmhét után

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Neves lapok méltatták az olaszországi magyar évad keretében megrendezett filmhetet, Tarr Béla Rómából visszatérve azonban arról számolt be, méltatlan körülmények között mutatták be a kilencvenes évek legfontosabb magyar filmjeit. "A Werckmeister harmóniák bemutatójára hívtak Rómába, hogy találkozzam a közönséggel. A film vége előtt húsz perccel értem a moziba, de már égtek a lámpák. Kérdeztem, mi ennek az oka, mire azt a választ kaptam, vége a filmnek. Ez természetesen nem volt igaz. Kiderült, egy vetítőgéppel mutatták be a műveket, s a filmtekercsek cseréje alatt időnként felkapcsolják a villanyt. Egy géppel csak animációs rövidfilmeket szoktak bemutatni, nem értem, a többmilliós költségvetésből miért nem futotta még egy gépre" - mondta Tarr Béla.

A filmhét lebonyolítását a kulturális évadot szervező Hungarofest a Filmunióra bízta. A magyar cég a Cinecittaval, az olasz kulturális minisztérium által kijelölt céggel tárgyalt. "A Cinecitta Holding az olasz Ezüsthajó Kft., a Hídember méltó díszbemutatóján kívül nem törődött a többi magyar alkotással" - fűzte hozzá Tarr. "Egy 65 főt befogadó artmoziban tartották meg a filmhetet, szerintem ez Róma legkisebb mozija. Az olasz sajtó ugyan ünnepelt, de a király valójában meztelen volt."

Levélben tiltakoztunk a Cinecittanál, s új vetítőt követeltünk - tájékoztatta lapunkat a Filmunió vezetője. Vezér Éva elmondta, a Cinecitta válaszában azzal érvelt, hogy Olaszországban bevett gyakorlat a mozikban szüneteket beiktatni a vetítések alatt".

A filmhétre a magyar fél több mint 23 millió forintot fordított, a Cinecitta pedig 100 ezer eurót kapott az olasz államtól. Az olasz minisztérium az utolsó pillanatban nevezte meg a Cinecitta Hodingot mint bonyolítót, kizárólag ennek a cégnek volt hajlandó támogatást folyósítani. A késlekedés miatt több magyar programot le kellett mondani, s a filmhét végleges változata az utolsó pillanatban állt össze. A díszbemutatót követő fogadás 150 meghívottjának listáját csak a vetítés után ismerhette meg a magyar fél, akkor derült ki, hogy több fontos személyiség nem kapott invitálást.

A Hungarofest vezetője, Rubovszky Rita kérdésünkre azt mondta, a Cinecitta a PR-munkák terén kifogástalanul teljesített. A fontos lapok képviselői ott ültek a vetítéseken, terjedelmes cikkekben méltatták a magyar filmeket. "Magyar részről a Filmunió kapott megbízást tőlünk, sajnálom, hogy nem jutottak dűlőre a Cinecittaval, az olasz cég valóban nehéz partner. Bánt ez a történet" - tette hozzá Rubovszky.

Silvio Berlusconinak több filmes cégben is van érdekeltsége. Nemcsak a Cinecittaban, ahol Scorsese, hanem a Medusában is, ahol Giuseppe Tornatore is forgatott. Az eset ellenére Tarr Béla kellemes élményekkel hagyta ott Rómát. "Éppen Nanni Moretti és Roberto Benigni szervezett tüntetést Berlusconi ellen, amelyen több mint félmillióan vettek részt. Hangoztatták, elegük volt a lopásból, csalásból és a hazudozásból" - jelentette ki a rendező.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről