BMW-filmek másodszor

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A BMW-filmek lassan fogalommá váltak. Történetük 2001-ben kezdődött, amikor az autógyár vezetése egyedülálló ötlet megvalósítására vállalkozott. Elhatározta, hogy a világ legjobb - és nyilvánvalóan legdrágább - rendezőitől rendel filmet legújabb gyártmányának reklámozására. Az alkotókat azonban nem csupán a gázsi csalogatta, hanem a lehetőség, hogy az átlagos reklámfilmektől eltérő módon nem 30 másodpercben, hanem 6-8 percben dolgozhatták fel ötleteiket.

A BMW-filmek honlapjahttp://intl.bmwfilms.com/clap.asp?template=index&country=eurorussia&film=

Az alkotások művészeti vezetésével David Finchert bízták meg, aki olyan filmekkel vívott ki elismerést, mint a a Hetedik és a Harcosok klubja, de korábban videoklipeket és reklámfilmeket készített. Ő válogatta össze a csapatot, melynek tagjai Ang Lee, John Frankenheimer, Wong Kar-Wai, Alejandro González Inárritu és Guy Ritchie lettek.

Forrás: ORIGOAz alkotásokat csupán az autó és a főszereplőnek választott Clive Owen kötötte össze. Az Ambush (Frankenheimer), a Chosen (Ang Lee), a The Follow (Kar-Wai), a Star (Ritchie) és a Powder Keg (Inárritu) saját honlapot kapott, amelyen bárki megtekinthette őket. A vállalkozás eszmei értelemben mindenképp megtérült, hiszen a cég ázsióját növelte a világhírű rendezők névsora és a produkciók magas színvonala.

A sorozat sikere pedig arra ösztönözte a BMW vezetőit, hogy a filmekkel hagyományt teremtsenek. Idén tehát ismét felkértek két világhírű rendezőt, a testrvérpár Ridley és Tony Scottot, hogy producerként hozzanak össze egy újabb csapatot. A második széria egyelőre csak három rendező munkáiból áll: John Woo (az Ál/Arc, a Rés a pajzson és a Mission:Impossible II. rendezője), Joe Carnahan (felkapott független filmes) és Tony Scott rövidfilmjéből.

John Woo Hostage című alkotása készült el először, mely azóta elnyerte a Los Angeles-i filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó díját. Joe Carnahan Ticker című műve is látható már a honlapon, Tony Scott Beat the Devil-je pedig november 21-étől tekinthető meg. A három rövidfilm főszereplője ezúttal is Clive Owen, aki legutóbb a Gosford park inasát és A Bourne-rejtély titkosügynökét játszotta.

Gy. D.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről