Eminem filmje elképesztő siker

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIEminem filmjét, a 8 mérföld című életrajzi alkotást először a torontói filmfesztiválon mutatták be, még szeptemberben. A rapsztár annyira félt a fogadtatástól, hogy el sem mert menni a vetítésre, így csak a híresztelésekből tudhatta meg, hogy a kritikusok leborultak a tehetsége előtt. Még azok is elismerő hangon szóltak róla, akik zenéjét kimondottan utálták, és bevallott előítélettel ültek be a filmre.

November 8-án már 2470 amerikai mozi közönsége tekinthette meg az alkotást, akiknek véleménye - a bevételek tükrében - a kritikusok ítéletét igazolja. 3 nap alatt (péntektől vasárnapig) 54,5 millió dolláros bevételt produkált a főként kamaszokból és fiatal felnőttekből álló publikum. A korhatáros filmek közül - melyeket a 17 éven aluli nézők csak 21 évnél idősebb kísérővel együtt nézhetnek meg - csak a tavaly februári Hannibal szárnyalta túl ezt a sikert. Ridley Scott alkotása ugyanis 3230 moziban 58 millió dolláros bevételt eredményezett akkor.

A 8 mérföld hivatalos honlapjahttp://www.8-mile.com/Linkek Eminemről a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/zene/mufajok/pop,_rock/pop,_rock_eloadok/kulfoldi_enekesek/Eminem/

A 8 mérföld-nek tehát sikerült Eminem hatalmas rajongótáborát mozgósítani, ellentétben például Britney Spears-zel, aki a legnépszerűbb popsztárként is csak hatalmas bukást könyvelhetett el az Álmok útján című filmjével. Pedig mindkettő életrajzi elemekre épül, és elsősorban az előadó lemezének vásárlóira épít. (Eminem valószínűleg kikérné magának, hogy a szőke bombázóval hasonlítsák össze bármilyen kérdésben.) A két produkció eltérő fogadtatását valószínűleg a két film színvonala közti különbség indokolja.

Forrás: MTIEminem filmjének producere, Brian Grazer ugyanis nagy gondot fordított arra, hogy elismerten jó rendezőt találjon a projekthez. Curtis Hanson vállalta a felkérést, aki a Szigorúan bizalmas című filmjével már bizonyított. Ő hozta magával a két női főszereplőt: az Eminem anyját alakító Kim Basingert (aki épp a Szigorúan bizalmas egyik szerepéért kapott Oscar-díjat), valamint a barátnőjét játszó Brittany Murphyt (akit pedig a Ne szólj, szám! című thriller avatott sztárrá.) Nem lényegtelen az sem, hogy a 8 mérföld operatőre, Rodrigo Prieto beleszeretett a helyszínül szolgáló Detroitba, és két kamerájával rendkívül erős képi világot teremtett.

A történet nem először elevenedik meg a vásznon, hiszen tulajdonképpen nem más, mint az "amerikai álom" legújabb megfogalmazása. Eminem egy fiatal fiút alakít a filmben, aki Detroit külvárosában, meglehetősen szegényes közegben nő fel. Egyetlen vágya, hogy rapsztárrá váljék, de míg ezt eléri, rengeteg falba ütközik. A hagyományos dramaturgia szabályai szerint meg kell küzdenie családjával, át kell esnie az első kudarcon, és találnia kell egy társat, aki hisz a tehetségében. A jól ismert történetet egyedül az átható személyesség és az egyedi fogalmazásmód válthatta sikerre.

Ekkora sikert azonban még a producerek sem reméltek. Az első hétvége 54,5 millió dolláros bevételével a 8 mérföld a Universal filmstúdió toplistáján a negyedik helyre került, minden idők legsikeresebb produkcióinak sorában. A dobogó tetején a Jurassic park 2 - Az elveszett világ áll az első hétvégén kaszált 72,1 millió dolláros bevételével, második a Múmia visszatér 68,1 millió dollárral, harmadik pedig a Grincs 55,1 millió dollárral.

A Universal Pictures honlapjahttp://www.universalpictures.com/pictures_flash.html?__source=FLASH.VER5

A forgalmazó vállalat természetesen felmérést készíttetett arról, hogy kikből állt a 8 mérföld közönsége. Eszerint több nő volt rá kíváncsi, mint amennyi férfi (a nézők 53%-a volt nő), és a közönség 59%-a még nem töltötte be a 25. életévét. Az is kiderült, hogy a publikum csaknem felét színesbőrűek tették ki: afro-amerikaiak, illetve latin származású rajongók. Az általuk kitöltött kérdőív szerint meg voltak elégedve az alkotással és a legjobb minősítést adták neki.

A magyar nézők 2003. január 23-ától ítélkezhetnek a film fölött, ekkor lesz ugyanis a hazai premierje.

Gy. D.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!