Polanski filmje kapta az amerikai filmkritikusok díját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A The Pianist a legjobb film, Polanski a legjobb rendező, a címszerepet alakító Adrien Brody a legjobb férfi alakítás, Ronald Harwood pedig a legjobb forgatókönyvíró díját kapta az Amerikai Filmkritikusok Szövetségétől (National Society of Film Critics). Az elismerés azért is jelent nagy rangot, mert a szervezet és az Amerikai Filmakadémia tagsága között nagy az átfedés, így a The Pianist hasonló megítélésre találhat az Oscar-díjkiosztón is.

Forrás: MTI
Polanksi átveszi a díjat Cannes-ban

A II. világháborús történet - mely egy lengyel zsidó zongorista bujkálását meséli el -Wladyslaw Szpilman önéletrajzi regénye alapján került vászonra, és már a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját is elnyerte.

A film az alkotók közül többeket is személyesen érintett: Roman Polanski szülei Auschwitzban haltak meg, és gyerekként egyedül bujkált Lengyelországban; és a főszereplő Adrien Brody családja is szenvedett a zsidóüldözéstől. (Brody szülei magyar származásúak, édesanyja, Sylvia Plachy '56-ban vándorolt ki Amerikába. Könnyes szemmel nézte végig csontsoványra fogyott fia alakítását a vásznon.)

A The Pianist magyarországi premierjére épp az Oscar-gála körüli hetekben, márciusban kerül sor.

Sylvia Plachy élménybeszámolója a The Pianist premierjérőlhttp://www.villagevoice.com/issues/0301/plachy.phpA The Pianist honlapjahttp://www.thepianistmovie.com/A Kapj el, ha tudsz honlapjahttp://www.dreamworks.com/catchthem/upgrade.htmlA Hűtlenség honlapjahttp://unfaithfulmovie.com/

Az Amerikai Filmkritkusok Szövetsége Diane Lane-t tartotta a 2002-es év legjobb színésznőjének, a Hűtlenség című thrillerben nyújtott alakításáért. (A produkciót a magyar mozik is vetítették, videón azonban még nem jelent meg.)

A legjobb férfi mellékszereplő Christopher Walken lett Spielberg legújabb, Kapj el ha tudsz című filmjéért (magyarországi bemutatóját február 6-án tartják), a legjobb női mellékszereplő pedig Patricia Clarkson, aki a Far From Heaven című filmben szerepelt. (Az alkotás operatőre szintén díjat kapott.)

A legjobb külföldi film díját pedig az Anyádat is című mexikói alkotásnak ítélték, mely szintén látható volt Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről