Welles lánya perel az Aranypolgár jogaiért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Beatrice Welles egy nemrég előkerült dokumentumra hivatkozik akkor, amikor apja filmjének jogait, illetve a forgalmazásából származó jogdíjat követeli. Az iratok szerint Orson Welles 1939-ben úgy állapodott meg az RKO Pictures nevű stúdióval, hogy a film részesedéséből osztoznak. Welles ráadásul nemcsak rendezőként és főszereplőként, de forgatókönyvíróként és producerként is jegyzi a filmet. A pert azonban lánya nem csupán az RKO, de Ted Turner cége ellen is indította, az azóta létrejött tulajdoni változások miatt.

Forrás: MTIOrson Welles 1941-ben forgatott filmje, az Aranypolgár érdekes sorsot tudhat magáénak. Zseniális alkotója 26 évesen álmodta vászonra, és készítésével rengeteg érdeket sértett. Mindenekelőtt Williams Hearst sajtómágnás érezte magát találva, és ezért mindent megtett a film megbuktatásáért. Welles hosszas küzdelmébe került, hogy az Aranypolgár-t levetítsék a mozikban, a Hearst által manipulált sajtóvisszahangok ellen azonban már semmit sem tehetett. A film így nem lett kiemelkedő közönségsiker, a szakma viszont azonnal felismerte jelentőségét. 9 Oscar-díjra jelölték, melyből végül csak a legjobb forgatókönyv díját kapta meg (Herman J. Mankiewicz és Welles vehette át a szobrot.)

Orson Welles mint filmes alkotó azonban mintha el lett volna átkozva az Aranypolgár-t körülvevő botrányok miatt. A későbbiekben nem szívesen dolgoztak vele a stúdiók, mert macerás rendezőnek tartották. Egyedi elképzelései voltak, és sokszor került konfliktusba a stúdiókkal. Későbbi munkáiból többet kellett úgy engednie a mozikba, hogy az általa vágott verziót cenzúrázták.

Orson Welles rajongói oldalhttp://www.bway.net/~nipper/

Az évek során megkeseredett emberré vált, meghízott, és mellőzött lett. Középkorú és idős emberként inkább csak színészként foglalkoztatták epizódszerepekben. Négy felesége volt, és három gyermeke született, melyek közül Beatrice foglalkozik legintenzívebben apja hagyatékával.

Az általa indított eljárás több százezer dollárt jövedelmezhet a családnak, még úgy is, ha peren kívüli egyezség születik. Az RKO Pictures szóvivője ugyanis elmondta: igyekszik megtalálni a kompromisszumot Welles lányával, hiszen nekik is érdekük a kiegyensúlyozott, jó viszony.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!