Hollywood is retteg a számítógépes letöltésektől

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Mozgókép Szövetség Hollywood hét legnagyobb filmstúdióját - köztük a 20th Century Foxot, a Universalt és a Walt Disneyt - tömöríti, és képviseli közös érdekeit. Elnöke, Jack Valenti a BBC-nek adott interjújában elmondta: legégetőbb problémájuk a számítógépes letöltésekből fakad, mely a digitális technika fejlődésének következtében ma már egyre gyorsabb, és könnyebben megoldható.

A felmérések szerint naponta 400-600 ezer filmet töltenek le a netről illegálisan, és bár a 2002-es adatok szerint ez a mozik látogatottságát nem csökkentette, az egyéb forgalmazási területeket alaposan legyengíti. Ezáltal a szövetség tagjai (vagyis a filmstúdiók) hatalmas bevételtől esnek el.

Az Egyesült Államokban több mint 46 millióan használják mindennapi életükben az internetet - otthon és munkahelyükön - közülük azonban főként a fiatalok jelentenek veszélyt a filmstúdiókra. "A legtöbb film-letöltés az egyetemeken zajlik, melyek modern számítógépekkel és hálózattal vannak felszerelve, és ezáltal gyorsan dolgoznak. A hallgatók hozták létre azokat az ismertebb oldalakat is - mint pl. a Kazaa-t, a Gnutellát, a Morpheust és a Limewire-t -, melyek révén bárki hozzáférhet az alkotásokhoz" - meséli Jack Valenti.

"Bár a szórakoztatóipar minden ága küzd ezzel a problémával, mi, filmesek elhatároztuk, hogy a többiektől eltérő úton próbálunk javítani a helyzeten, és védjük meg érdekeinket. Míg a zeneipar úgy döntött, hogy inkább együttműködik a kalózkodókkal, és kimondottan tanítja a fiatalokat a számítógépes letöltés fortélyaira, mi inkább azon munkálkodunk, hogy technikai akadályt gördítsünk a tevékenység elé. Meglehetősen jó kapcsolataink vannak az informatikai világban, és már készül az együttműködésünk arról, hogyan tegyük lehetetlenné a filmekhez való hozzáférést. Ebben a kérdésben még a pénz sem számít, meg kell találnunk a megoldást."

Mr. Valenti elmondta, hogy már most folynak kutatások arról, hogyan vethet gátat a technika a kalóz letöltéseknek. "Bízom benne, hogy a közeljövőben eredmény is születik, és meg tudjuk óvni filmjeinket. Ugyanakkor attól nem zárkózunk el, hogy a már lefutott filmek felkerüljenek a netre. Nekünk is fontos vásárlóink elégedettsége, és megfelelő összegért bárki letöltheti majd az ismert és híres alkotásokat. Higgyék el, munkánk értékét hagynánk elveszni azzal, ha nem kérnénk meg az árát."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről