Dokumentumfilm Bush és a bin Ladenek üzleteiről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Michael Moore az Oscar-díj-átadáson köszönőbeszédében "fikciós elnök fikciós háborújának" nevezte az iraki háborút, így egyáltalán nem csoda, hogy minden vágya, hogy elkészíthesse az amerikai elnökről szóló oknyomozó alkotást. A dokumentumfilm-rendező idősebb George Bush és Oszama bin Laden apja között fennálló üzleti kapcsolatot göngyölíti fel. A rendező kutatásai szerint Bush egészen 2001 novemberéig tartotta a kapcsolatot az Oszama családdal.

A film hivatalos honlapjahttp://www.bowlingforcolumbine.com/

Moore a Bowling For Columbine című dokumentumfilmjéért vehette át az Oscar-szobrocskát márciusban. A rendező a Columbian iskolában történt lövöldözés kapcsán a fegyverek és a fegyveres erőszak terjedéséről végzett kutatásait mutatja be a filmben, amely bemutatása óta több mint húsz díjat kapott világszerte. A Bowling for Columbine világpremierjén tizenhárom percig állva tapsolt a közönség Cannes-ban, ahol negyvenhat év alatt ez volt az első bemutatott dokumentumfilm. Az alkotásban a Columbian iskolában történt vérengzés rendőrségi felvételei, az eredeti telefonos bejelentések mellett egy olyan amerikai bank bemutatása is helyet kap, amely egyben érvényes fegyverkereskedési engedéllyel is rendelkezik, ezért akcióiban a hosszabb lekötésű számlákért cserébe bizonyos feltételek mellett fegyvereket ad ügyfeleinek.

Michael Moore filmjei

Lucky Numbers (2000), The Awful Truth: Season 02, 01 (2000, 1999), The Big One (1997), Mad About You: The Birth, Part 1 (1997), Canadian Bacon (1994), Pets or Meat: The Return to Flint (1992), Blood in the Face (1991), Roger & Me (1989)

Michael Moore pályafutását újságíróként kezdte, stílusát már akkor az éles humor és a hétköznapi szemlélő hozzáállása jellemezte. Tényfeltáró filmjei mellett könyvei is népszerűek. Legutóbbi Stupid White Men (Ostoba fehérek) című kötetében könyörtelenül kritizálja az amerikai társadalmat és a politikai rendszert. A könyv kéziratát a kiadó a 2001. szeptember 11-ei események után vissza szerette volna adni a szerzőnek, de egy internetes tiltakozólista miatt végül 2002 tavaszán megjelentette. A kötet azóta világszerte bestseller.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről