Szerelmes katonatisztek története az izraeli filmnapokon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vetítéssorozat zártkörű megnyitóján Nir Bergman Törött szárnyak című filmjét mutatják be; az alkotást szombaton és vasárnap is levetítik. A film címe azonos a libanoni író, költő, filozófus, Khalil Gibran (1883-1931) önéletrajzi írásának címével. Az est vendége lesz a film főszereplője: Orly Zilbershatz-Banai, aki Eytan Fox filmjében, a Songs of Siren-ben nyújtott alakításáért elnyerte az Izraeli Akadémia díját.

Az izraeli filmnapok programjában pénteken, illetve május 16-án is vetítik a Hitler holtterében (Beyond Hitler's Grasp) című, 2001-ben készült dokumentumfilmet. Nitzan Aviram filmje a holokauszt időszakát idézi meg, arról szól, hogy a németekkel szövetséges Bulgáriában miként akadályozta meg számos szervezett csoport - katolikusok és muzulmánok - a velük több évszázada békésen élő zsidók deportálását.

Eytan Fox egy másik, tavalyi rendezését, a Yossi és Jagger című filmet vasárnap és hétfőn vetítik. Izraelben a homoszexualitás sokáig tabutéma volt; a Yossi és Jagger nyíltan és szókimondóan tárja fel két katonatiszt szerelmét az izraeli hadseregben, valahol az izraeli-libanoni határ közelében.

Kedden játsszák a Nővér-feleség című, 2000-ben készült dokumentumfilmet. Huszonegy évi házasság után Tsipora arra eszmél, hogy férje, Hazriel másodszor is megnősül, egy fiatal lányt vesz el. A fekete zsidók egy csoportjánál a többnejűség mai is természetes hagyomány; Tsipora egy fekete-zsidó vallási közösség tagja, a nők egymás nővérei, akár egy nagy családban.

Jövő hét szerdán Ron Goldman Dédapám a falon című dokumentumfilmjét tűzik műsorra, s ugyanaznap, illetve a jövő hét szombaton játsszák Az én terroristám című dokumentumfilmet, amelyet Yulie Cohen Gerstel rendezett. Május 15-én, csütörtökön A könyörtelen város című dokumentumfilmet vetítik; Tsipi Reibenbach rendezése arról szól: mit éreznénk, ha gyermekkorunk színhelyét és emlékeit romok és szeméthegyek borítanák, mit éreznénk, ha azt látnánk, hogy szülővárosunk ötezer éves építészeti emlékei, ötezer éves mozaikok mélyen a föld alá kerültek.

A vetítéssorozat zárónapján, május 17-én a Szeretet-tár című dokumentumfilmet vetítik. A film rendezője, David Fisher és testvérei csaknem egyszerre vesztették el mindkét szülőjüket. Mindketten a holokauszt túlélői voltak. A szülők halálukkal örökre magukkal vitték az ötvenéves titkot, a rejtélyt az ötödik testvérről. Két évig tartó kitartó keresés után a rendező megtalálta nővérét, akit egynapos korában vittek el szülőanyja mellől a kórházból.

Az izraeli filmnapokat a budapesti Izraeli Nagykövetség és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közösen rendezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!