Apad Hollywood kasszája

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Rebecca Romijn-Stamos az X-Men 2 londoni bemutatóján

A hollywoodi filmpiac nyári szezonját idén az X-Men 2 nyitotta, melynek május 4-én tartották a premierjét. Az amerikai közönség vevőnek tűnt a folytatásra, és mindjárt az első hétvégén 85,5 millió dollárt halmozott fel a jegypénztárakban. Több mint 50%-kal több pénzt, mint amennyit az első rész bemutatóját követő napokban. És bár ez jó ómennek tűnhetett a stúdióvezetők szemében, a nyárra szánt "nagy dobások" mégsem teljesen váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Panaszra ugyan nincs oka a producereknek, de nem lehetnek tökéletesen elégedettek sem.

Az X-Men 2 több szempontból is előre mutatott: egyrészt elindította a megelevenedett képregények és a folytatások lavináját - mely még mindig nem ért a végéhez -, másrészt előre jelezte a közönség érdeklődésének fokát.

A hollywoodi hírekre éhes sajtó hetek óta kasszasikerekről számolhat be hétfőnként, amikor közreadja a pénteki premiereket követő hétvége bevételi adatait. Elvileg az évnek ebben a szakában - májustól szeptemberig - gyűlik össze a legtöbb pénz a producerek bukszájában, hiszen nyáron mindenki szívesebben költ a szórakozásra. Ezt meglovagolva tehát azokat a filmeket tartogatják erre az időszakra, amelyek a legszélesebb rétegeket célozzák meg, és a felhőtlen szórakoztatást szolgálják.

Amivel pedig a legkevesebb kockázatot vállalják a stúdiók: a nagy filmsikerek második, harmadik, negyedik epizódjai; illetve a kultikus képregények megfilmesített változatai. Az X-Men 2 után következett a Mátrix - Újratöltve, a Halálos iramban 2, a Hulk, a Doktor Szöszi 2, a Charlie angyalai 2 és legutóbb a Terminátor 3. Szinte kivétel nélkül nagy nyereséget produkáltak, mégis kevesebb nézőt vonzottak a mozikba, mint amennyit tavaly regisztráltak. Ráadásul egyelőre megközelíteni sem tudták a tavalyi két bombasiker, a Pókember és a Csillagok háborúja - A klónok támadása eredményeit.

Az X-Men 2 honlapjahttp://www.x2-movie.com/A Mátrix-Újratöltve honlapjahttp://whatisthematrix.warnerbros.com/A Terminátor 3 honlapjahttp://www.terminator3.com/Az Amerikai pite-trilógia honlapjahttp://www.americanpiemovie.com/A Tomb Raider 2 honlapjahttp://www.tombraidermovie.com/index.html

A Mátrix - Újratöltve jutott a legközelebb ahhoz, hogy a világ valaha gyártott legsikeresebb produkcióinak sorába kerüljön, és első hétvégi adataival (91,7 millió dolláros bevételével) fel is küzdötte magát a Pókembert követő második helyre, a fanyalgó kritikáknak köszönhetően azonban sikere nem bizonyult tartósnak. Most a Terminátor 3-ban reménykednek sokan, ami ugyan nem robbantott akkorát az első napokban, de kedvező kritikai fogadtatása szép jövőt vetít előre.

És hátravannak még azok a filmek, melyek csak a nyár második felében kerülnek vászonra, így például a Lara Croft: Tomb Raider 2, az American Wedding (az Amerikai pite 3. epizódja), vagy épp a Kémkölykök 3-D: Game Over.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!