Közzétették az idei Oscar-díjra jelöltek listáját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Robert Rehme, az Amerikai Filmakadémia elnöke és Dustin Hoffman hirdette ki kedden Beverly Hillsben a 23 Oscar-díjas kategória idei jelöltjeinek névsorát. A 2000. évi Oscar-díjak favoritjának az Amerikai szépség ígérkezik, miután az összes fontos kategóriában jelölték: a társadalmi szatíra a legjobb film, legjobb rendezés (Samuel Mendes), legjobb forgatókönyv (Alan Ball), legjobb fényképezés (Conrad L. Hall), legjobb vágás, legjobb kísérőzene (Thomas Newman), legjobb színész (Kevin Spacey) és legjobb színésznő (Annette Bening) díjára is esélyes.

Ugyancsak több díjra, szám szerint hatra, jelölték a Bruce Willis főszereplésével készült Hatodik érzék című pszicho-horrort, amely a legjobb film, a legjobb rendezés és forgatókönyv (M. Night Shyamalan), illetve a legjobb férfi mellékszereplő (Haley Joel Osment), legjobb női mellékszereplő (Toni Collette) és a legjobb vágás díjára pályázhat.

A legjobb filmek Oscarjáért az Amerikai Szépség és a Hatodik érzék mellett a John Irving regénye alapján készült The Cider House Rules, a Stephen King regényéből Tom Hank főszereplésével készült The Green Mile és Al Pacino legutóbbi filmje, a The Insider (A bennfentes) versenyez.

Az Oscarra jelölt dokumentumfilmek között szerepel az idős kubai zenészekről forgatott Buena Vista Social Club, Wim Wenders több díjjal is kitüntetett filmje, a külföldi (azaz: nem angol nyelvű) filmek listájáról kiemelkedik Pedro Almodóvar szintén díjnyertes alkotása, a Mindent anyámról.

A tavalyi év legnagyobb felhajtással övezett filmjei, a Star Wars I. rész - Baljós árnyak, a Mátrix és a Harcosok Klubja csupán a kevésbé jelentős kategóriákban jutottak egy-egy jelöléshez.

A jelölésekről az Amerikai Filmakadémia szakmai bizottságai döntöttek, a nyertesekről viszont már mind az 5300 akadémiai tag szavazhat. A győztesek március 26-án vehetik át az aranyszobrokat a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban tartandó ünnepélyes gálán. A 72. Oscar-díjkiosztó házigazdája Billy Crystal komikus színész lesz. Az ünnepségen adják majd át az Amerikai Filmakadémia speciális kitüntetéseit is, többek között Warren Beatty Irving G. Thalberg produceri díját és Andrzej Wajda életműdíját.


A 2000. évi Oscar-díj jelöltek teljes listája

[origo]

Ajánló:

Az Amerikai Filmakadémia és egyben az Oscar-díjak honlapja: itt mindent megtudhat a jelöltekről és a díjátadó ceremóniáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!